CNS Cartel Alfa: certificatul verde încalcă dreptul la muncă. Senatul României s-a conformat

de | 27.10.2021 23:26 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Scrisoare deschisă către parlamentari

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, organizație reprezentativă la nivel national, își exprimă dezaprobarea față de forma proiectului de lege privind certificatul verde, așa cum a fost adoptată de comisiile de specialitate ale senatului. Prevederile acestui proiect de lege instituie discriminări între categorii de cetățeni și încalcă dreptul la muncă.

Citește și: Sondaj: Barometrul Securității Naționale, octombrie 2021

Am făcut apel încă de la începutul pandemiei pentru transparență, măsuri unitare, fundamentate pe studii adecvate și adoptate în urma consultărilor cu partenerii sociali. Aroganța decidenților și ignorarea acestor elemente a condus la situația actuală, când ne aflăm într-o criză generalizată: sanitară, socială, economică și politică.

Tratamentul discriminatoriu, deciziile aleatorii și inconsecvente, excepțiile și sfidarea regulilor chiar de către cei care ar fi trebuit să fie un exemplu pentru cetățeni au subminat încrederea populației. Reamintim câteva dintre ele: congresul PNL cu 5.000 de participanți,  concertele private cu zeci de mii de participanți – adevărate focare – , ascunderea numărului de morți sau infectări, în funcție de evenimentele politice, decizia bruscă privind vacanța școlară, de la care în mod aiuritor sunt exceptate școlile private, închiderea spitalelor publice pentru alte afecțiuni decât covid, timp în care spitalele private fac profituri și nu sunt implicate prin preluarea unor pacienți covid.

O lege care introduce restricții trebuie să se aplice tuturor, nu doar unora dintre cetățeni. Exceptarea unor domenii întregi, precum justiția (judecători și procurori), a parlamentului (funcționari și parlamentari) este inacceptabilă. Dacă se adoptă o restricție, atunci aceasta trebuie aplicată tuturor unităților, bugetare sau private.

Dacă se iau ca model altă țări, atunci trebuie să fim atenți la toate specificitățile. Ideea suspendării contractului de muncă în absența certificatului verde se aplică doar în Franța și Italia (măsură de altfel puternic contestată), însă la sfărșitul perioadei de suspendare în niciuna dintre țări nu încetează contractul de muncă (LUCRĂTORUL NU ESTE CONCEDIAT).  Așadar, o eventuală desfacere a contractului de muncă este abuzivă și neconstituțională. In plus, testarea lucrătorilor trebuie să se realizeze pe cheltuiala angajatorului, conform normelor de sănătate și securitate în muncă.

Citește și: Abandonat la naştere, acum student la specializarea Jandarmi din cadrul Academiei de Poliţie

Întrebarea pe care dumneavoastră, cei care propuneți și adoptați astfel de măsuri, ar trebui să v-o puneți este de ce în sistemul economic nicio intreprindere nu a fost focar de infecție? Ce anume a funcționat bine și trebuie continuat? Una dintre măsurile esențiale este testarea și izolarea imediată a lucrătorului, prin concediu medical pentru perioada de carantinare. Faptul că DSP este supraîncărcat și face anchetă uneori după mai mult de 3-4 zile, faptul că medicii (fără rezultatul DSP) nu pot dispune izolarea (și implicit concediul medical), faptul că medicii nu mai pot prescrie concedii medicale pentru izolare pentru bolnavii de covid care sunt și vaccinați (știm că și aceștia pot face și transmite boala, chiar dacă se presupune că într-o măsură mai mică) sunt anomalii care îngreunează combaterea pandemiei.

Disfunționalitățile trebuie corectate. Doar impunerea de restricții și de măsuri coercitive, de la care apoi se fac tot felul de excepții și derogări, nu fac decât să amplifice neîncrederea cetățenilor în autorități și să determine comportamente de revoltă și nerespectare, care în final au efectul contrar celui urmărit.

Citește și: Părintele „Simfoniei Lalelelor” este fiul unui cunoscut jurnalist, dascăl şi om politic din perioada interbelică

Ne exprimăm speranța că veți ține cont de aceste considerente și veți corecta prevederile proiectului de lege, punănd în prim plan binele tutror cetățenilor, alături de obiectivul controlului pandemiei.

N.Red: Senatul României s-a conformat, în sensul că a respins proiectul de lege.

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Grecia impune amenzi persoanelor peste 60 de ani nevaccinate
Grecia impune amenzi persoanelor peste 60 de ani nevaccinate

Grecia a declarat, marţi, că cetăţenii cu vârsta de peste 60 de ani care nu se conformează unui nou ordin de vaccinare împotriva COVID-19 impus de guvern până pe 16 ianuarie vor primi o amendă lunară recurentă de 100 de euro. Citește și: Ordine în dezordine! RAFILA:...

Calificare istorică: FC Argeș va juca semifinala Cupei României
Calificare istorică: FC Argeș va juca semifinala Cupei României

FC Argeș s-a calificat în semifinalele Cupei României! A trecut de SSU Poli Timișoara, 0-0 la finalul celor două reprize de prelungire, 5-4 la loviturile de departajare. „Sfertul” alb-violet din Cupă s-a jucat într-o atmosferă deosebită. Cei aproximativ 2.000 de...