Web Analytics
scris duminică, 15.10.2023

Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre climatic

Alături de alte 9 orașe europene, Cluj-Napoca a primit, în ziua de 12 octombrie, eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic, una dintre misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa.

Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre climatic

Eticheta misiunii UE este o etapă importantă, deoarece este o recunoaștere a planurilor orașelor de a deveni neutre din punct de vedere climatic începând deja din 2030 și vizează facilitarea accesului la fonduri publice și private în vederea îndeplinirii acestui obiectiv.

Orașele care au primit eticheta sunt: Cluj-Napoca (România), Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia).

„Felicit autoritățile din Cluj Napoca pentru strategia și planurile propuse în cadrul Misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei. Pe baza acestei propuneri, Clujul a primit eticheta de “Oraș al misiunii UE”, confirmând angajamentul autorităților locale pentru o dezvoltare sustenabilă a orașului. Eticheta nu e doar simbolică, ci înseamnă și facilitarea accesului la finanțări pentru proiectele cuprinse în planurile depuse la Comisia Europeană.”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

Citește și:

Eticheta misiunii UE este o recunoaștere a elaborării cu succes a unor contracte municipale privind schimbările climatice, care schițează viziunea de ansamblu a orașelor respective privind neutralitatea din punct de vedere climatic și conțin un plan de acțiune, precum și o strategie de investiții. Orașele își elaborează contractele municipale privind schimbările climatice împreună cu părțile interesate de la nivel local, inclusiv cu sectorul privat și cu cetățenii. Un prim grup de orașe și-a prezentat contractele în aprilie 2023. Comisia a evaluat contractele respective cu sprijinul unor experți, inclusiv din cadrul Băncii Europene de Investiții (BEI) și din cadrul Centrului Comun de Cercetare (JRC). În urma unei evaluări pozitive, orașele primesc eticheta misiunii UE, care este menită a facilita accesul la fonduri UE, naționale și regionale și la alte surse de finanțare, în special la investiții private.

Aceste zece orașe deschid calea pentru altele care să se apropie mai repede de o tranziție verde și digitală echitabilă și dau un exemplu de creare inclusivă în comun a unei politici la nivel local. În total, la misiunea UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic participă 100 de orașe din UE, împreună cu încă 12 orașe din țări asociate la programul Orizont Europa

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *