Web Analytics

Cinstire eroilor Marii Uniri

de | 27.09.2018 14:00 | Cultură

La 14 august 1916, România declara război Imperiului Austro-Ungar, alăturându-se puterilor Antantei, care îi recunoșteau drepturile legitime.
Trupele române, aflate la frontieră, au primit ordinul de luptă pentru eliberarea Transilvaniei. Printre unitățile care alcătuiau „Grupul Bran” se afla și Regimentul 4 Dorobanți Argeș, care a presărat cu peste 1050 de eroi drumul de lupte de la Bran până la Mărăști.
În confruntările de pe dealul Măgura, la vest de Bran, alături de alți eroi, a căzut la datorie, în ziua de 15 august, soldatul Ion Deaconu Stanciu, născut în 23 august 1889, în satul Aldești, comuna Blidari, județul Argeș, azi- comuna Golești, județul Vâlcea.
Subfiliala comunei Golești a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, președinte col. (rtg.) Ion Aldescu, a luat inițiativa dezvelirii unei plăci comemorative, amplasată pe Monumentul Eroilor din satul Măgura, comuna Moeciu-Brașov.
Evenimentul a avut loc duminică, 15 septembrie, la Măgura, cu participarea autorităților comunei Moeciu și a filialelor județene Argeș, Vâlcea și Brașov ale ANCE „Regina Maria”.
Mai întâi, argeșenii și vâlcenii s-au întâlnit la Mausoleul de la Mateiaș, situat pe locul unor aprige confruntări între unitățile armatei române (Grupul Nămăiești) și trupele Puterilor Centrale. Informații prețioase despre luptele purtate în această zonă muntoasă, în urmă cu mai bine de 100 de ani, a oferit ghidul Memorialului de Război, îmbrăcat în uniforma de atunci a armatei române.
Apoi s-au deplasat în satul Măgura, unde ceremonialul a fost coordonat impecabil de col. (rtg.) Ion Aldescu.
Preotul bisericii din localitate a făcut slujba de pomenire a eroului Ion Deaconu Stanciu și a altor trei soldați eroi din localitate, din Războiul reîntregirii, precum și a nouă eroi măgureni din ultimul război mondial.
A urmat momentul solemn al dezvelirii plăcii comemorative, al intonării imnului de stat și al defilării cu drapelul de Luptă al Regimentului 4 Dorobanți Argeș.
În acordurile solemne ale Imnului Eroilor, au fost depuse la monument coroane de flori. Importanța evenimentului a fost relevată de înv. col. (rtg.) George Cojanu, veteran de război, 95 de ani, de Ioniță Mircea Manole, primarul comunei Moeciu, de președinții filialelor județene ai ANCE „Regina Maria”- prof. Eugen Petrescu, Vâlcea, ec. Ștefan Alexandrescu, Argeș (care a acordat diplome, insigne și eșarfe tricolore), col. (r.) Ovidiu Ion Butovariu, prim vicepreședinte, Brașov, col. (rtg.) Ion Aldescu, subfiliala Golești, prof. Constantin Vărășcanu, redactor-șef al revistei „Argeș- Cultul Eroilor”.
În cadrul manifestării, elevi din Golești și din Măgura au prezentat un scurt program artistic. O prestație deosebită în coordonarea elevilor din localitatea gazdă a avut-o prof. Cristina Preda.
Prof. Constantin Vărăşcanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii