Cenuşăreasa de la Godeni. Fata patriarhului s-a măritat pe ascuns şi fără rochie de mireasă

de | 10.05.2012 18:55 | Dezvăluiri

# În ciuda unui handicap neuromotor sever, Steluța Ciobotea are o sensibilitate aparte, o minte excepțională și a dat naștere unei fetițe sănătoase și frumoase, care l-a făcut pe Patriarhul Daniel un bunic fericit # Micuța a fost botezată sâmbătă, la Godeni, imediat după ce mama ei s-a cununat religios cu Costel Ispas, un tânăr din satul Cotești # Nașii celor doi tineri au fost Prințul Paul și Prințesa Lia, iar amfitrioana evenimentului-Minodora Ilie, președinta fundației Omenia. Într-o atmosferă discretă, sâmbătă 5 mai, în micuţa biserică din Coteşti, comuna Godeni-Argeş, a fost oficiată slujba de cununie a Steluţei Vişan Ciobotea, fiica secretă a Patriarhului Daniel, cu Costel Ispas, alesul inimii ei, fost îngrijitor la adăpostul de câini ”Codiță și Bobiță”, din sat. Odată cu unirea destinelor prin taina sfântă a cununiei, cei doi tineri şi-au încreştinat și copilul, pe micuţa Daniela Florica Ispas Ciobotea, născută în urmă cu câteva săptămâni la maternitatea Malaxa din București. Naşii însurăţeilor şi ai pruncului au fost prinţul Paul de România şi prinţesa Lia, iar printre nuntaşi s-au aflat câteva personalităţi de la Bucureşti şi, bineînţeles, ocrotitoarea miresei, cea care îi este mai apropiată decât o mamă, Minodora Ilie, președinta fundației Omenia.

Prințul Paul a fost naș, iar martor, prim-procuroarea adjunctă de la Ilfov

Nimic nu trăda sâmbătă dimineaţa, în centrul comunei de munte din Muscel, că aici avea să se deruleze încă un episod,  parte a biografiei mai puțin cunoscute a Întâistătătorului BOR, Prea Fericitul Daniel Ciobotea. Încă de pe la ora 10.00, primarul Ion Pădureanu coboară în faţa primăriei Godeni, vizibil emoţionat, numai că, odată întrebat despre program, răspunde doar că urmează să oficieze o cununie civilă. Atât. Fără a da alte amănunte. Curând, într-un Mercedes cu număr de Bucureşti, îşi  face apariţia un tânăr cu bărbuță, care, după toate aparenţele, pare a fi un reprezentant undercover al Patriarhiei. Se plimbă  prin zonă preţ de aproape o oră până când,  rând pe rând, încep să sosească protagoniştii evenimentului care avea să se deruleze la Oficiul de Stare Civilă din Godeni. Primii vin naşii, prezenţe aristocratice și distinse, care atrag imediat atenția puţinelor persoane aflate în fața primăriei. Emoţionaţi şi sfioşi apar în fine şi mirii, aparent un cuplu ca oricare altul. Steluța și Costel coboară dintr-un Audi Q7 al nașilor, cu număr de București și inițialele PPR, de la Prințul Paul de România. Cu modestie și fragilitate,  fiica patriarhului apare îmbrăcată într-o rochiţă de culoarea caisei, din voal, cu pantofi albi și fără toc în picioare, iar ginerele în costum de culoare închisă, cămaşă roz, cravată asortată la costum, şi o frizură modernă. Minodora Ilie intră repede în rolul de gazdă şi îi prezintă primarului pe invitaţi, nu înainte de a apăsa pe faptul că Alteța Sa Paul este “adevăratul prinţ al României”. Restul, persoane cu diferite funcţii din conducerea Fundaţiei “Omenia”, oameni de cultură, prieteni pe care tânăra a dorit să îi aibă alături, ca de exemplu soții Cornel şi Natalia Tudose, artişti ai Operetei Române.
La clasica şi mult aşteptata întrebare  “îl iei de soţ pe…. “Steluţa dă naştere unui moment scurt de suspans, răspunzând apoi, spre destinderea generală, “normal că da“! Legătura celor doi este consfinţită oficial şi de Gabriela Spirea, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în rol de martor al tinerilor căsătoriți. După ceremonie urmează fotografia de grup, iar Minodora Ilie se foiește într-una şi cere membrilor fundaţiei sale să facă rost de ceva de mâncare şi puţină apă pentru căţeii care se învârt printre nuntaşii opriţi în mijlocul drumului, în fața primăriei din Godeni.

Ca-n filme, fata patriarhului a fugit după iubit

Alaiul porneşte apoi în trombă, lăsând în urmă un nor de praf,  spre   biserica din Coteşti, satul natal al mirelui. Steluţa este îmbrăcată în aceeaşi rochie pastelată, doar că în mâna ei a apărut un bucheţel din trandafiri  mici, albi. Vorbeşte cu prinţesa Lia în  engleză, limbă pe care, alături de germană şi franceză, mireasa o stăpâneşte la perfecţie. Vizibil emoţionată, dar surâzătoare, Steluța ascultă, umăr la umăr cu alesul ei, frumoasa predică a preotului paroh care invocă  ”Nunta din Cana Galileii” şi  iubirea, ca “dar  şi poruncă”. Ei doi ştiu prea bine că este aşa, pentru că din iubire s-au luat, deşi iubirea le-a adus poate şi mai multe necazuri decât aveau deja. Steluţa şi Costel s-au cunoscut cu doi ani în urmă, de Sfânta Paraschiva, în prezenţa Floricăi Ciobotea, sora patriarhului. Sentimentele lor au înflorit în timp ce activau  în cadrul fundaţiei Omenia, condusă de Minodora Ilie. La un moment dat, întelegând că iubirea  nu le este privită cu ochi buni, exact ca în filme, tinerii au fugit. Aşa a apărut pe lume Daniela Florica, micuţa care a primit numele bunicului său, Preafericitul Daniel, dar şi pe cel al  sorei acestuia. La dorinţa mamei, preoţii au botezat-o şi cu numele de Anastasia, care înseamnă “bine primit” sau “dorit”. Tot timpul slujbei, fetița a dormit cuminte, ca un înger, în braţele naşei sale şi nici măcar atunci când a fost scufundată în apa de botez nu s-a supărat prea tare.  Petrecerea a continuat apoi, până spre seară, la pensiunea Piscul Soarelui din Godeni, aparţinând consilierului judeţean Leonard Soare. Din meniu n-au lipsit sarmalele muscelene, mai multe feluri de friptură, țuica de Muscel şi, bineînţeles, tortul miresei. Steluţa a primit aici, de la naşa ei, prinţesa Lia, o superbă bijuterie cu montură din cristale.

Bombă cu efect întârziat: sora patriarhului cere custodia micuţei Daniela

Se spune că nunta este sărbătoarea miresei. În cazul Steluței Ciobotea, fericirea a fost incompletă, pentru că din tabloul pe care, peste ani, îşi va arunca privirile vor lipsi părinţii ei. Poate că Preafericitul Daniel a fost reţinut de treburi importante ale Bisericii sau poate că secretul bine păstrat al acestei fiice plămădite în vremile tinereții, înainte de a intra în monahie, pe când era proaspăt absolvent de Teologie în Occident, l-au împiedicat pe patriarh să-i fie alături celei care este sânge din sângele lui.
În ceea ce o privește pe mama naturală a Steluței, am aflat că aceasta este o nemțoaică  bine poziționată la vârful societății germane, chiar în anturajul cancelarului Angela Merkel. Însă persoana pe care invitații au căutat-o îndelung cu privirea a fost sora Preafericitului Daniel, Florica Ciobotea, cea pe numele căreia și-a trecut patriarhul fata în anii regimului Ceaușescu, ca să nu dea de bănuit Securității.
Acum, Florica Ciobotea  n-a mai venit la nunta Steluței, ba, din câte am aflat, relațiile dintre ea și patriarh s-au răcit. Iar acest lucru s-a întâmplat după ce femeia ar fi cerut în instanță custodia nepoatei abia născute pentru a pune mâna pe averea fratelui ei. În acest sens, sora Preafericitului ar fi înaintat acțiune la instanțele din București spre a demonstra că Steluța, proaspăta mămică, se află în imposibilitatea de a-și crește fetița, și asta din cauza unui handicap fizic dobândit în copilărie. 
Într-adevăr, Steluţa Ciobotea, fata patriarhului, are o oarecare greutate în a se deplasa şi un uşor tremur al trupului, dar asta nu o poate împiedica să aibă grijă de copil. Oricare ar fi adevărul despre boala care o macină pe fiica patriarhului, este clar că tânăra posedă o  inteligenţă strălucită şi o sensibilitate aparte. Din păcate, Steluța, care ne-a făcut  o impresie excepțională,  a devenit victima nevinovată  a rudelor sale şi a meschinăriilor unei lumi clădite pe minciuni.

Steluța, rodul unei iubiri de tinerețe a patriarhului

Steluța Vișan Ciobotea  este rodul unei relații avute de actualul patriarh în tinerețe, cu o nemțoaică, pe vremea când tocmai își desăvârșise studiile teologice și abia își susținuse doctoratul la Strasbourg. Fata a venit pe lume în anul 1978, exact în perioada când tânărul profesor de teologie Dan Ilie Ciobotea (intrat în  monahie zece ani mai târziu, în 1987, sub numele de Daniel) se pregătea să plece lector la Institutul Ecumenic de la Bossey, în Elveția. De atunci, actualul patriarh s-a ocupat într-o discreție totală de Steluța Ciobotea, care nu numai că-i poartă numele de mirean, ceea ce însemnă că a fost recunoscută de tatăl său, dar are același prenume, Steluța, cu cel al mamei înaltului ierarh. Din păcate, din cauza unui accident, copila s-a confruntat de mică cu o deformație a coloanei vertebrale care îi îngreunează mersul și îi produce multă suferință, lucru observat și de noi în timpul cununiei și botezului de la Godeni. Prin grija tatălui său, Steluța Ciobotea a beneficiat de-a lungul timpului de numeroase tratamente la clinici din străinătate, fapt care i-a ameliorat mult starea, însă vindecarea  n-a putut fi deplină. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a ajutat Steluței, care dat naștere unei fetițe frumoase și sănătoase.
Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii