Web Analytics

Centenar Republica Armenia – România

de | 28.12.2018 13:57 | Cultură

Joi, 13 decembrie, Biblioteca Județeană Argeș a fost gazda deschiderii oficiale a expoziției itinerante, realizate de Ambasada Republicii Armenia la București și de Filiala Argeș a Uniunii Armenilor din România, expoziție dedicată comunității de suflet, de valori a celor două popoare. Românii sărbătoresc o sută de ani de la Marea Unire, armenii – o sută de ani de la proclamarea independenței.
Expoziția, care poate fi vizitată până la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor, reunește imagini-simbol din istoria epocii – reproduceri după fotografii cu oameni de stat și cu oameni de rând, și unii, și alții – români și armeni – făuritori de ideal național, reproduceri după documente și rapoarte din arhiva Ministerului Afacerilor Externe al României privitoare la situația din Armenia, reproduceri după documentele eliberate de Uniunea Armenilor din România pentru refugiații armeni.
La vernisaj au fost prezenți Excelența Sa domnul Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, cu o alocuțiune concentrată, plină de miez, și scriitorul Eduard Antonian, a cărui luare de cuvânt l-a avut în prim-plan pe generalul Iacob Zadik, supranumit ”Eliberatorul Bucovinei” și ”Eroul Reîntregirii”. Generalul Zadik a condus trupele române în Cernăuți și a participat la preluarea puterii, astfel încât, la 28 noiembrie 1918, Congresul general al Bucovinei, convocat în Sala Sinodală, a putut vota unirea Bucovinei cu România.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii