Web Analytics

Cel mai rar pește din Europa a fost găsit într-un râu din Munții Făgăraș

de | 18.10.2022 11:33 | Actualitate, Cultură, Home

Moment istoric pentru legendarul și enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume dar și pentru conservarea din România și nu numai. Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului.

Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. Iar noi, oamenii, suntem cei ce am adus-o în pragul dispariției.

Citește și: Turism montan: Fundația Conservation Carpathia lansează o nouă sesiune de consultanță gratuită pentru autorizarea de Puncte Gastronomice Locale în zona Munților Făgăraș

În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei) și până astăzi.

O echipă de 9 biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific (anterior realizându-se un maximum de 8 stații per sesiune), dintre care în 14 dintre ele au putut identifica aspretele.

Niciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *