Web Analytics

Cel mai puternic partid din România este vocea străzii

de | 2.02.2017 18:12 | Opinii

Da, nu este nicio îndoială. Când ați văzut ultima oară 90.000 de români pe străzile din țară, uniți în cuget și mai ales în nemulțumirea față de niște proiecte propuse de Guvern? De la Revoluție nu țin minte să mai fi văzut o asemenea afluență stradală. Nici măcar demonstrațiile post-Colectiv nu au atins anvergura protestelor de duminică 29 ianuarie. Preconizatele ordonanțe privind grațierea și amnistia au stârnit un val de nemulțumiri în primul rând pentru că au fost prost concepute, nu că nu trebuia făcute.
Nu are nimeni nimic împotrivă să le fie reduse sau anulate pedepsele celor bătrâni sau grav bolnavi, dar e de-a dreptul hilar-absurd-revoltător să îi faci scăpați pe zeci și zeci de politicieni, primari și președinți de consilii județene inculpați, condamnați sau urmăriți penal și care au prejudiciat statul cu prea multe zeci de milioane de euro. Iar printre ei sunt și mai mulți oficiali din Argeș. Nu îi reamintesc, sunt deja prea bine cunoscuți. Asta ca să nu mai spun din nou și că Argeșul este în ultimii zece ani județul cu cei mai mulți oficiali urmăriți penal sau trimiși în judecată de DNA. Da, cel mai puternic partid în România este vocea străzii. O voce a străzii născută și amplificată grație Facebook. Mulți dintre cei 90.000 de români care au umplut străzile orașelor din țară au venit să protesteze și după ce s-au făcut mobilizări și apeluri pe Facebook. Dincolo de părerile pro sau contra, rețelele de socializare au și părțile lor foarte bune, în frunte cu aceea că facilitează comunicarea în masă, răspândirea ideilor și a nemulțumirilor. Niciun partid din România nu a reușit să strângă după 1989 atâția oameni pe străzi.
Cu trei zile înainte de proteste, Tudor Chirilă spunea la Europa FM că „cetățenii au obligația să facă politică, nu doar atunci când se duc la vot, ci tot timpul” și că trebuie să își spună părerea vis-a-vis de lucruri care îi afectează în mod direct și țin de colectivitate, de comunitate și de cetate. Sunt 100% de acord cu valorosul artist care de luni bune a devenit și una dintre cele mai apreciate voci militante. Da, românii trebuie să fie din nou uniți, așa cum au fost și pe 29 ianuarie, atunci când apar probleme ce afectează comunitatea și țara. E timpul ca românii să nu mai fie interesați exclusiv de ograda proprie, ci și de problemele vecinilor și ale comunității în care stau. Pentru că dacă nouă ne e bine și multor alte milioane le e rău e o problemă. Dacă pedofilii și violatorii vor fi eliberați e o problemă extrem de gravă. Dacă politicienii corupți vor ajunge să primească pedepse minuscule înseamnă că România are toate șansele să ajungă o republică bananieră.
Sunt șanse ca cei 90.000 de români ieșiți în stradă duminica trecută să reușească să schimbe ceva. Să schimbe proiectele de legi, nu neapărat politicienii. Oricum, semnalul de alarmă a fost tras. Românii nu mai sunt dispuși să stea acasă și să vadă cum câteva mii de politicieni fac ce vor ei cu țara.
E timpul ca „Deșteaptă-te române” să nu mai fie primul vers din imnul național. E timpul ca primul vers să se transforme într-o stare de spirit națională.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii