Web Analytics

Cel mai mare și cel mai mic ou – exponatele lunii martie la Muzeul Județean Argeș

de | 1.03.2021 23:14 | Cultură, Actualitate

Muzeul Județean Argeș expune în luna martie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, 2 piese interesante, „cel mai mare și cel mai mic ou” din colecția oologică a muzeului.

Citește și: Jurnaliștii – aliați importanți pentru combaterea violenței domestice

Cel mai mare ou din colecție provine de la un struț (Struthio camelus Linnaeus, 1758) crescut în captivitate. Struțul este cea mai mare pasăre care trăiește în prezent pe Pământ. Până la mijlocul secolului XX, struții populau sud-vestul Asiei, Peninsula Arabică și Africa.

În sud-vestul Asiei și Peninsula Arabică au fost vânați, pentru pene și carne, până la dispariție. Astăzi, struții mai pot fi întâlniți în libertate numai în Africa, la sud de deșertul Sahara.

Cealaltă extremă este reprezentată de oul unui pițigoi codat (Aegithalos caudatus Linnaeus, 1758). Dimensiunile sale depășesc foarte puțin pragul de 10 mm, fiind cel mai mic ou din colecția muzeului. Pițigoiul codat este o pasăre sedentară, de talie mică, ușor de recunoscut datorită cozii foarte lungi în comparație cu restul corpului, mic și relativ rotund. Este o specie destul de comună în pădurile de foioase și de amestec, cu tufișuri dese, fiind întâlnit de la șes până în zona montană. Este prezent, de asemenea, în parcuri și grădini.

Citește și: Dirijorul Florin Totan revine la Filarmonica Pitești

Exponatele pot fi văzute în holul Muzeului Județean Argeș, intrarea din strada Eroilor, de luni până duminică, între orele 9:00-17:00.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii