# Pe lista celor care au scris cărți în închisoare se numără șapte argeșeni. Aceștia au publicat în total 19 volume # Pentru fiecare carte publicată, pedeapsa li s-a redus cu 30 de zile
Aproape 200 de foști sau actuali deținuți au publicat peste 400 de cărți, în ultimii trei ani. Cea mai mare inspirație au avut-o Dan Voiculescu și Dinel Staicu: ei dețin recordul, cu câte 10 lucrări „științifice” publicate de când se află în detenție. Miza este mare: pentru fiecare lucrare științifică scrisă în pușcărie, deținutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa, potrivit legii. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Justiției a trimis lista integrală a titlurilor scrise de deținuți, din ianuarie 2013 și până în decembrie 2015. Pe lista celor care au scris cărți în închisoare se numără și șapte argeșeni. Unii dintre aceștia sunt deja în libertate la ora actuală.
Citiți și râdeți! Cornel Penescu a scris volumul „Presa online din Argeș – pași timizi spre o presă modernă”
Cel mai „prolific” scriitor-deținut a fost Cornel Penescu, fostul finanțator al lui FC Argeș, condamnat la patru ani de închisoare pentru corupție. Acesta a „scris” nu mai puțin de cinci cărți dincolo de gratii. Cel mai amuzant titlu este „Presa online din Argeș – pași timizi spre o presă modernă”. Iată și celelalte titluri: „Managementul mass-media. Ședința de redacție în presa locală”, „Jurnalismul de investigație și particularitățile sale în presa locală”, „Comunicarea în spațiul public. Relația dintre jurnaliști și specialiști în relațiile publice” și „Dinamica genurilor presei în jurnalismul românesc actual”.
Procurorul Dumitru a bifat și el patru cărți
Procurorul Dumitru Gheorghe, fost procuror general pe Argeș și Vâlcea, condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență, se poate lăuda și el cu patru volume. Este vorba de „Tactica ascultării suspectului și a inculpatului în lumina noilor reglementări procesual penale”, „Măsurile preventive prevăzute de noul cod de procedură penală”, „Investigarea infracțiunilor de dare și luare de mită” și „Liberarea condiționată în reglementarea Codului Penal și a Legii nr. 254/2013”.
Condamnat în Dosarul Permiselor, fostul inspector Laurențiu Bălan a scris o carte despre… automobilul solar
Tot cu patru cărți scrise se poate „lăuda” și fostul inspector principal Laurențiu Ionuț Bălan, condamnat la șase luni de închisoare pentru trafic de influență în formă continuată în Dosarul Permiselor. La Bălan atrag atenția două titluri absolut demențiale: „Automobilul solar, soluție de transport cu energii regenerabile, studiul dinamic al automobilului” și „Construcția și calculul automobilului, aerodinamica acestuia”. Iată și celelalte două cărți scrise de către Laurențiu Bălan: „Expertiza criminalistică și cercetarea la fața locului – părți importante ale instrumentării cauzei penale” și „Cercetarea la fața locului în cazul accidentelor de circulație”.
Dobre de la Zeus a scris o carte despre… calitatea vieții, iar Făcăleață despre piața românească de retail
Condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la dare de mită, Liviu Făcăleață, fostul director de la PIC a scris două cărți, având titlurile „Perspective ale pieței românești de retail în contextul Europei 2020” și „Orientarea către client în cadrul firmelor de alimentație publică”.
Titluri haioase au cele două volume scrise de patronul de la Zeus, Grigore Dobre, condamnat la patru ani de închisoare pentru dare de mită. Citiți și zâmbiți: „Calitatea vieții și indicatorii ei – importanța motricității în viața oamenilor” și „Particularitățile managementului în domeniul activităților motrice”.
Constantin Nicolescu a scris o singură carte, despre evoluția economică a Argeșului după ’89
Fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu (condamnat la șase ani și opt luni de închisoare pentru corupție), a scris o singură carte, e drept pe un domeniu ce îl stăpânește: „Evoluția economică a județului Argeș după 1989”.
În fine, avocatul argeșean Laurențiu Constantin (condamnat la şapte ani închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, şantaj, trafic de influenţă, complicitate la luare de mită şi violare de domiciliu) are și el un volum scris în detenție, având titlul „Principiul non reformation in pejus”.
Denis Grigorescu
0 Comentarii