Web Analytics

Cei mai frumoşi taţi, în cea mai frumoasă expoziţie despre părinţi şi copii, la Biblioteca Judeţeană

de | 9.03.2017 12:55 | Cultură

9 tati01Premieră absolută la Pitești, din perspectiva tematicii alese să îmbrățișeze, anul acesta, luna martie, expoziția de fotografie ”Tați suedezi” este o provocare. Cele 25 de cadre, extrem de sugestive, realizate de Johan Bävman, deschid un culoar de reflecție asupra rezervelor uriașe de sensibilitate, pe care bărbații le au, dar de care nu sunt pe deplin conștienți. Emoția paternității s-a cristalizat și s-a structurat în concept în 1974, Suedia fiind prima țară din lume care a înlocuit, în legislație, concediul de maternitate cu cel de creștere a copilului. Tatăl a fost recunoscut astfel ca partener egal, inclusiv sau mai ales afectiv, în familia lărgită.

Johan Bävman a simțit, cu toată puterea ființei sale creative, de artist și de părinte, că vrea să iasă din cercul convenției și să se implice în viața nou-născutului de lângă el. A simțit apoi, uitându-se în jur, că nu știe cum să înceapă, că nu are modele de la care să pornească. Tații surprinși în instantanee i-au devenit, de-a lungul acestei căutări, surse de inspirație, fiecare cu motivația lui pentru alegerea făcută și cu lecția despre emoțiile descoperite, odată asumat rolul. Martin – 35 de ani, administrator, Ale – 29 de ani, asistent medical, Mirko – 36 de ani, profesor, Jonas – 31 de ani, asistent social, Thomas – 41 de ani, jurnalist, Erik – 31 de ani, doctor și copiii lor sunt câțiva dintre cei prinși în obiectiv, în ipostaze domestice fermecătoare.

Expoziția, pe simeze până pe 16 martie

9 tati02Expoziția a ajuns, la Biblioteca Județeană Argeș, la inițiativa directoarei-adjuncte, Mihaela Voinicu. Feministă cu măsură, Mihaela Voinicu este încredințată că românii, conservatori în multe privințe, pot înțelege și pot aprecia perspectiva suedeză, mai ales astăzi, când drumurile către inima Europei se parcurg atât de ușor și cu atâta entuziasm. Expoziția, vernisată de Mărțișor, va sta pe simeze până pe 16 martie. Efortul de a o prezenta la Pitești se împarte între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București, Centrul FILIA, Study in Sweden și gazde – Biblioteca și Centrul Europe Direct Argeș. Invitații speciali – Mihai Leontescu, ofițer de comunicare la Ambasada Suediei, Andreea Braga – președinta Centrului FILIA – și bloggerul Dan Cruceru au convins publicul, îndeosebi publicul tânăr, de nevoia de a reconfigura ideea de parteneriat, de implicare și de asumare de responsabilități în cuplu și în familie, de reechilibrare a spațiilor public-privat, de estompare a diferențelor de gen.
Seducătoare a fost povestea lui Dan Cruceru, care a recunoscut că fetița lui l-a schimbat cu totul. El i-a făcut prima băiță, el îi împletește codițele și tot el a învățat-o să înoate, să schieze, să patineze, să iasă în oraș ca băieții. Ea l-a învățat să iubească necondiționat fragilitatea, frumusețea, inocența și, în ultimă instanță, să se respecte și să se iubească pe sine.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii