Cine parcurge cărțile istoricului Petre Popa o să fie surprins cât de legat a fost Nicolae Ceaușescu de Pitești și de Argeș. Nu doar ca deputat de Pitești mai multe mandate, ci și, mai apoi, ca șef al statului. Făcea ce făcea, și Ceaușescu mai dădea o fugă în Argeș. În urma vizitelor se mai năștea o fabrică, un cartier.
Voia să unească Piteștiul cu Mioveniul
Ideea lui era să unească Piteștiul cu Mioveniul, visa la o dezvoltare în jos, peste râul Argeș, nu pe laterale, ceea ce ar fi explicat denumirea Uzinei Dacia Pitești. Dar nu a fost să fie.
Ultima sa vizită oficială la Pitești, în Piața „Lenin”, a avut loc la 15 mai 1987. Cu acest prilej, Ceaușescu a făcut o mărturisire importantă (nu era deloc un prost, cum îl vor anticeaușiștii, improviza, dincolo de discursul scris):
„Ceea ce s-a realizat în Argeș, ca de altfel în toate județele, demonstrează justețea politicii partidului nostru, de dezvoltare a tuturor zonelor ţării. Cunosc Piteștiul de mult timp. Organizația de partid din Pitești o cunosc de 52 de ani, deci și Piteștiul îl cunosc de atunci. Știu că și în acea vreme am avut aici o organizație de partid bună; acum avem o organizație de multe ori mai numeroasă și mai puternică decât acum 52 de ani. Dar și obligațiile și răspunderile sunt mult mai mari decât atunci”.
„1987, fără 52 de ani, înseamnă anul 1935, când Ceaușescu avea 17 ani. Pe 22 decembrie 1989, când a fugit de pe CPEX cu elicopterul, Ceaușescu avea de gând să ajungă la Pitești, unde avea tovarășii săi militari de bază, nu bănuia că va fi parașutat de Maluțan și lăsat la… ocazie pe șoseaua veche Pitești-București și dus la Târgoviște… Oare cum ar fi arătat un Ceaușescu având comanda la Pitești? Ce s-ar fi ales de așa-zisa Revoluție română?
Citește și Recuperarea lui Henri Coandă s-a făcut via Piteşti, înainte de a fi primit de Ceauşescu
0 Comentarii