Web Analytics

Ce spun autoritățile despre cazul revoltător de la Azilul Domnești: „Procedurile ne omoară, dar omenia din noi unde este?”

de | 21.01.2020 13:08 | Actualitate

Un caz revoltător s-a petrecut, săptămâna trecută, la fostul Spital de la Domnești, unde funcționează, în prezent, Unitatea de Asistență Medico- Socială. Un bărbat aflat în trecere prin județ, care acuza dureri acute în piept și stare de rău, s-a prezentat în curtea instituției, însoțit de fiica și soția sa. Doar gardianul și o angajată a instituției i-au sărit în ajutor, oferindu-i apă și un scaun. După minute de așteptare în frig, bolnavul s-a prăbușit pe scările instituției, în timp ce era privit de angajați. Într-un final, a fost redirecționat către o salvare. Cert este că nu au fost anunțate cadrele medicale, iar suferindul nu a fost dus în interiorul instituției și nici nu i s-a oferit primul ajutor, procedură obligatorie prevăzută în regulamentul aprobat de Consiliul Județean. Autoritățile au constat o deficiență privind intervenția în acest caz. Despre întreaga derulare a evenimentului, a vorbit dr. Anitte Ionescu, astăzi, în cadrul conferinței de presă a C. J. Argeș.

# Gardianul nu a mai considerat necesar să anunțe cadrele medicale pentru a asigura un prim- ajutor, lucru regretabil

Incidentul despre care vorbim s-a petrecut în jurul orei 12: 30, așa cum am observat și după camerele de supraveghere care ne-au fost puse la dispoziție de către unitatea respectivă și pe care le-am analizat. Ne-au dus la concluzia că, într-adevăr, nu a fost acțiunea cea mai corectă pe care au putut să o aibă cadrele medicale, dar fac precizarea că informația nu a ajuns în interior și spre cadrele medicale. Portarul care asigura paza unității a considerat că cel mai eficient ar fi să anunțe ambulanța. SAJ are o ambulanță care este exact în aceeași locație și cu Centrul de Permanență și cu Unitatea Medico- Socială. Văzând că există o ambulanță care era acolo, a preferat să facă această informație directă către ambulanță, pentru a micșora timpul în care ar fi dus pacientul înăuntru și ar fi venit iarăși către ambulanță. Nu a mai considerat necesar să anunțe cadrele medicale pentru a asigura un prim- ajutor, lucru regretabil, sesizat de CJ.

În Regulamentul de Ordine al acestei unități, aprobat prin hotărârea CJ, se specifică ca pentru toate celelalte unități de asistență medico- socială, că sunt obligate să asigure asistența de urgență, să dea primul ajutor până când bolnavul respectiv pleacă spre unitatea care poate să îi ofere serviciile de care are nevoie. S-a sesizat o disfuncționalitate în aplicarea acestei prevederi, s-a solicitat, în cursul zilei de azi, să ni se pună la dispoziție o procedură pe care ei o au și, în situația în care constatăm că nu este foarte bine pusă la punct, o să intervenim și o să modificăm acea procedură. Personal, cred că a fost o reacție care a venit din partea unor persoane care nu sunt abilitate, care n-au știut exact cum să reacționeze în astfel de situații, de aceea am și spus că regretăm acest incident și că, de acum înainte, nu vom mai avea, sub nicio formă, un astfel de incident”, a spus dr. Ionescu.

# Procedurile stricte nu scuză cu nimic faptul că nu s-a asigurat un transport al pacientului într-un scaun cu rotile în interiorul unității”

Singurul lucru care putea să se acorde la nivelul unității de asistență medico- socială era un prim ajutor, care nu consta neapărat în acordarea unui tratament medical, pentru că acea unitatea de asistență medico- socială funcționează, din punct de vedere al medicamentelor, pentru pacienții internați. Anume, medicul de familie examinează pacientul respectiv, iar unitatea medicală nu face decât să primească acel tratament de la medicul de familie și să îl ofere sub supraveghere pacientului. Și din punct de vedere al medicației strict de urgență, unitatea de asistență medico- socială nu are larghețe în a folosi și utiliza niște medicamente. Asta nu scuză cu nimic faptul că nu s-a asigurat un transport al pacientului într-un scaun cu rotile în interiorul unității și așteptarea acolo cu o investigație de prim moment, anume un EKG, sau luarea unei tensiuni, lucruri care se puteau face. Revin, regretăm acest incident și încercăm să ne asigurăm, în perioada următoare, că toate celelalte unități de asistență medicală vor avea niște proceduri sau vor pune în aplicare procedurile pe care le au”, a mai explicat dr. Anitte Ionescu.

# Președintele CJ Argeș: Este impardonabil”

Este nu doar regretabil, este impardonabil să lași o persoană, ca pe un câine, fără un ajutor, cu atât mai mult cu cât nu se știa diagnosticul. Procedurile ne omoară, regulamentele de organizare ne termină, dar omenia din noi unde este? Ești pe trotuar, ești în spațiu public, vezi o persoană căreia i s-a făcut rău, moralmente te duci și vezi cu ce poți să ajuți. (..) Trebuie să mergem noi să le recomandăm să facă niște proceduri. Este impardonabil. Nu ne focalizăm numai pe ce avem în custodia noastră”, a spus, revoltat, președintele CJ Argeș, Dan Manu.

Program doar de la ora 15:00

Lângă unitatea de asistență medico- socială din Domnești, exact în aceeași curte, funcționează un centru de permanență cu medici specializați în medicina de familie. Programul lor este zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica, dar și în zilele de sărbătoare, de la ora 15:00 până a doua zi dimineață. Aceștia asigură asistența de urgență pentru absolut toate persoanele care se prezintă, inclusiv pentru cele care sunt în trecere. Evenimentul relatat s-a petrecut până în ora 15.

Istoricul unității de Asistență Medico- Socială de la Domnești

În 2010, după desființarea unor unități sanitare printr-o hotărâre de Guvern, spitalul din Domnești s-a reorganizat, iar aici a fost înființată o unitate de asistență medico- socială, unde se află în custodie un număr de 38 de beneficiari- persoane în vârstă, cu patologii cronice și care nu se pot deplasa. Normativul de personal, stabilit printr-o hotărâre de Guvern din anul 2010 pentru aceste unități de asistență medico- socială, prevede că la un număr de 15 paturi poți să normezi un singur medic și o asistentă medicală pe tură. Unitatea medicală funcționează cu 38 de paturi. În acest moment are normare de un medic și 7 asistenți medicali. Înseamnă că am 2 asistenți medicali pe tură, care trebuie să asigure toată asistența medico- socială a celor 38 de persoane care sunt internate”, a mai spus dr. Ionescu în cadrul conferinței.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii