Ce puteri are Apa Sfințită de Bobotează. Câte zile se bea Agheasma Mare

de | 6.01.2023 08:26 | Actualitate, Home

Sfințirea cea Mare a apei, sau Agheasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează. După tradiție, vom gusta de opt ori din această apă sfințită. Cifra 8 ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală.

Citește și: O tânără de 25 de ani, fără alte boli, a murit după ce a făcut gripă

Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi.  Nu mâncăm nimic înainte de împărtășirea cu Agheasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare, nu este mai important decât hrana cea spirituală.

Citește și: Putin a ordonat încetarea focului în zilele de Crăciun pe rit vechi. Ce spun oficialii din Ucraina

După Sfânta Liturghie, întâi gustăm din Agheasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din ea, bineînțeles după ce am primit dumnezeiasca Euharistie. Din rugăciunile rostite de preot aflăm că agheasma ne aduce vindecare de boli sufleteşti şi trupeşti. Tot din cuprinsul rugăciunilor din rânduiala sfințirii Aghesmei Mari aflăm că ea se arată izbăvitoare de patimi și izgonitoare a duhurilor celor rele. Apa sfințită la Bobotează ne dă putere să biruim ispitele, să ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu, izvorul sfințeniei și al iubirii.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *