Web Analytics
scris joi, 27.06.2024

Ce nu i-a convenit poliţistului şpăgar Ciprian Marangoci după ce a încheiat acord de recunoaştere cu procurorii

Anul trecut, comisarul – șef Ciprian Mihai Marangoci, fostul șef al Centrului de Reținere și Arest Preventiv Argeș, a fost prins în flagrant după ce a luat mită de la un deținut pentru a-i permite mai multe apeluri, pachete mai consistente și vizite suplimentare. În final, a încheiat acord cu procurorii și a fost condamnat, în octombrie 2023, la 3 ani închisoare cu suspendare. Numai că a făcut apel și procesul s-a tărăgănat până în această lună, Curtea de Apel Pitești având nevoie, iată, de mai bine de șapte luni pentru a da o sentință…

Ce nu i-a convenit poliţistului şpăgar Ciprian Marangoci după ce a încheiat acord de recunoaştere cu procurorii

Pe 10 octombrie 2023, Tribunalul Argeș l-a condamnat pe polițistul Ciprian Marangoci la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru că a luat mită în formă continuată (două acte materiale) de la un deținut și la 1 an şi 6 luni închisoare pentru favorizarea făptuitorului. În final, s-a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare, dar cu suspendare și termen de supraveghere de patru ani. Deși încheiase acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești, în baza căruia s-a și dat sentința, inculpatul „s-a sucit” și, pe 24 octombrie, a făcut apel „pentru motive de netemeinicie, solicitând reducerea numărului de zile impus pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de la 100 zile la 60 zile”, citim în motivarea sentinței.

Pe 6 iunie a.c., Curtea de Apel Pitești a respins apelul inculpatului, constatând că acordul de recunoaştere a vinovăţiei este legal, inclusiv din perspectiva numărului de zile impus pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii și că, în momentul când a încheiat actul, inculpatul a fost asistat de un apărător ales şi a fost de acord cu cele stabilite prin acord.
„Acordul de recunoaștere a vinovăției constituie o procedură specială care implică, în faza de urmărire penală, manifestarea de voință a inculpatului și a procurorului, în urma căreia se încheie un acord între aceștia. Acesta apare astfel ca un „element de justiție negociată“, căci felul, cuantumul și modul de executare a pedepsei se stabilesc prin negociere între procuror și inculpat, instanța neputând, aparent, cu ocazia verificării acordului, să aplice o altă soluție decât cea asupra căreia s-a ajuns la acord (deoarece inculpatul are oportunitatea de a negocia cu procurorul condițiile acordului său, participând astfel la procesul decizional de stabilire a pedepsei). (…) Cu referire la susţinerile apelantului, care consideră excesiv numărul de zile impus pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, instanţa de control judiciar pune în evidență faptul că inculpatul nu invocă aspecte de nelegalitate vizând condiţiile exprimării consimţământului său la momentul încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei, iar în faza de judecată în primă instanţă a solicitat admiterea acordului”, se mai arată în motivarea de la Curtea de Apel Pitești.

Citește și Preşedintele Sindicatului Ofiţerilor de Poliţie din România, Gabriel Pielmuş, despre şeful şpăgar de la Arestul IPJ Argeş: „Dl Marangoci, după ce a luat banii de la traficanţii de droguri, o să iasă la pensie din poliţie cu drepturi depline”

Lăsat de Marangoci, un deținut cercetat pentru trafic de persoane a influențat declarațiile victimei și ale martorilor

În acordul de recunoaștere a vinovăției s-a reținut că, de la sfârșitul lunii mai 2023 până în luna iulie 2023, comisar-șef de poliție Ciprian Marangoci, comandantul Centrului de Reținere și Arest Preventiv Argeș, a pretins și a primit de la un bărbat arestat preventiv suma de 500 de euro și 8 cartușe de țigări. În schimb i-a oferit patru apeluri telefonice suplimentare, săptămânal, și i-a permis să primească pachete cu greutatea mai mare decât cea prevăzută în regulament.
În data de 28 iulie 2023, un colaborator, tot deținut, i-a remis șefului CRAP suma de 500 de euro și un cartuş cu 10 pachete de țigări marca Dunhill, în valoare de 270 de lei, pentru a beneficia de favoruri (apeluri telefonice suplimentare, pachete suplimentare, cu greutatea mai mare decât cea prevăzută în regulamentul de executare a măsurilor preventive și vizite suplimentare).
Mai mult, în perioada mai-iulie 2023, comandantul CRAP i-a acordat ajutor martorului denunțător, arestat preventiv, în scopul îngreunării cercetărilor în cauza penală în care acesta este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane (două persoane vătămate, n.red.) și proxenetism (două persoane vătămate, n.red.), „prin aceea că i-a permis martorului să efectueze apeluri telefonice contrar dispozițiilor legale cu persoana vătămată și cu alți martori audiați în dosar, iar în urma convorbirilor telefonice martorul a putut să influențeze declarațiile persoanei vătămate și ale martorilor și să stabilească împreună cu aceștia un scenariu mincinos privind comiterea faptelor”, citim în acte.

Citește și Exclusiv! Acordul de recunoaştere a vinovăţiei făcut de şeful arestului IPJ Argeş

La flagrant, Marangoci a negat proveniența banilor. Peste o lună, a semnat acordul de recunoaștere

Flagrantul a avut loc pe 28 iulie 2023. Polițiștii l-au găsit pe Ciprian Marangoci în curtea Centrului de Reținere și l-au întrebat despre bunurile pe care le are în poesesia sa. Acesta a prezentat bunurile și doar o bancnotă de 50 de lei, susținând că era singura sumă de bani pe care o avea asupra sa, dar polițiștii au găsit pe bancheta din spate a mașinii 8 pachete de țigări în pungă și altul desfăcut, în care era și suma 500 de euro. Întrebat de unde are banii, inculpatul „a declarat verbal că nu îi aparțin, nu știe de proveniența lor și nu își explică cum au ajuns acolo”.
Audiat în calitate de suspect, Ciprian Marangoci a recunoscut doar parțial acuzațiile, precizând că a primit cartușuri de țigări, dar că nu a știut că într-un pachet era introdusă o sumă de bani, pretinzând că era sigilat, și că nici în trecut nu primise vreo altă sumă de bani și nici nu a pretins. Marangoci mai spunea anchetatorilor că poate să acorde, conform regulamentului, convorbiri telefonice suplimentare și că persoanele cu care deținutul a luat legătura telefonic nu erau indicate de parchet ca fiind interzise pentru inculpat.
Însă probele administrate în cauză, respectiv procesul-verbal de prindere în flagrant și procesul-verbal de supraveghere video, audio sau prin fotografiere au demonstrat contrariul, întrucât a rezultat că acel cartuș, cel în care erau banii, a fost desigilat și, mai mult decât atât, inculpatul luase un pachet de țigări pentru a-l consuma. S-a mai arătat că, potrivit regulamentului, șeful centrului de arest are în atribuții aprobarea de apeluri telefonice suplimentare, însă doar în cazuri excepționale. Ulterior, la data de 31 august 2023, inculpatul a recunoscut toate infracțiunile pentru care a fost acuzat.

Citește și Cumpănă pentru şeful Serviciului Rutier Argeş. Fiul său a rămas fără permis

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită