Web Analytics

Ce înseamnă Anul European al Tineretului – 2022?

de | 28.10.2021 17:52 | Actualitate, Economie

Comisia Europeană propune ca anul 2022 să fie numit „Anul European al Tineretului”. Ce înseamnă acest lucru exact și ce șanse au tinerii din România, odată cu acest proiect, aflați din rândurile de mai jos.

În luna octombrie a acestui an, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus ca anul ce vine, 2022, să fie considerat Anul European al Tineretului. Scopul acestui demers este ca toți tinerii din Uniunea Europeană să primească imboldul de a-și concretiza visurile, viziunile și împreună să formeze un viitor mai bun, mai verde, mai sustenabil pentru generațiile viitoare. Perioada din ultimii doi ani a pus cumva pe pauză toate planurile tinerilor, iar Comisia Europeană consideră că cei tineri merită și au nevoie de anumite proiecte destinate doar lor și pentru ei: mai multe oportunități, un viitor mai bun etc.

Această propunere a venit și după ce a fost publicat un raport privind situația tinerilor din Uniunea Europeană (EU Youth Report). Acest raport prezintă situația lor în materie de educație, locuri de muncă, cursuri, expertiză etc. Ce se dorește prin această propunere practic? Comisia Europeană, cu ajutorul Uniunii, al statelor membre, al autorităților naționale și locale, dorește să încurajeze tinerii din toate straturile sociale, dar în special pe cei din zonele defavorizate, rurale, fără multe posibilități, să devină cetățeni activi și participanți ai schimbării pozitive pe care o vor în Europa. Se mai dorește implementarea multor proiecte de cursuri, perfecționări profesionale sau locuri de muncă de calitate pentru toți tinerii cu ambiție și forță de muncă.


Multe printre proiectele propuse sunt și online. Până la urmă, viitorul este de natură digitală și aproape toată lumea este convinsă de acest lucru. Un mare procentaj din forța de muncă actuală folosește internetul pentru a-și desfășura activitatea și cu siguranță această situație va fi la fel sau poate chiar se va intensifica în anii ce vor veni. Cei tineri s-au „împrietenit” tare bine cu tehnologia, realitatea virtuală, jocurile și tot ce ține de un computer. Și aproape totul se întâmplă în online. Dacă vrei să vii cu o propunere spre o instituție, toate documentele trebuie trimise online și toate interviurile sunt tot online. Poți vorbi instantaneu cu cineva, aflat în capătul celălalt al lumii, printr-un video call. Pasionații de jocuri pot juca online cu oameni din toate colțurile lumii. Dacă vor să participe la turnee live, cum ar fi cele de poker, acestea sunt organizate tot online și se organizează aproape tot timpul. De fapt, internetul îți oferă un ocean de informații și posibilități. Trebuie doar să știi cum să cerni ceea ce vrei să cerni și cu ce vrei să rămâi. Folosită în modul potrivit și pentru scopurile potrivite, tehnologia poate fi o mină de aur pentru toți tinerii, toți cei care au planuri mari pentru viața lor.

Un alt plan de acțiune care se dorește să fie implementat în 2022 este NextGenerationEU, care se referă la un plan de regenerare de fapt după tot ce a fost, o „renaștere” economică în care tinerii să aibă cel mai important cuvânt de spus, ei să se facă remarcați. Scopul este să fie create mult mai multe locuri de muncă, să se investească către o Europa mai „verde” și mai „digitală”. În acest program, Comisia ar dori să investească în jur de 806.9 miliarde de euro. Acest pachet ar fi cel mai mare ajutor financiar (“stimulus package”) oferit în Europa.
Comisia de abia a propus această variantă și momentan încă își dezvoltă programul de activități.

Odată ce va fi publicat, toți tinerii vor fi invitați să aplice cu ideile și propunerile lor de proiecte. Toți cei care sunt interesați de acest program sunt rugați să acceseze portalurile instituțiilor europene, destinate exclusiv tineretului. Totul va fi actualizat pe măsură ce vor fi votate și aprobate proiectele. Pe parcursul anilor, Comisia și Uniunea Europeană au avut multe proiecte destinate tinerilor, cu posibilități de finanțare.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii