Web Analytics
scris marți, 06.02.2024

Ce amendă primește angajatorul care nu comunică de îndată incidentul periculos

Orice incident periculos petrecut la locul de muncă trebuie anunțat angajatorului, inspectoratului teritorial de muncă, asiguratorului și organelor de urmărire penală, după caz. Amenda pentru necomunicarea de îndată a oricărui incident este de la 3.500 lei la 7.000 lei. Având în vedere incidentele periculoase care au avut loc în ultima perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș informează despre obligațiile angajatorilor.

Ce amendă primește angajatorul care nu comunică de îndată incidentul periculos

Orice eveniment periculos (accident de muncă, explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe etc) va fi comunicat de îndată angajatorului de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.

„Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, după cum urmează: inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f, din Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătate în muncă, cu modificările şi completările ulterioare; asiguratorului, potrivit Legii nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora; organelor de urmărire penală, după caz”, a transmis ITM Argeș.

Citește și Pitești. Șeful de la service-ul auto care a poluat râul Argeș, la judecată!

„Evenimentul este definit ca fiind accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune, conform prevederilor art. 5, lit.f din Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, cu modificările şi completările ulterioare”, explică ITM Argeș.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *