Web Analytics

Ce a pierdut Câmpulungul, ce lovitură a dat Oarja

de | 17.05.2017 22:41 | Politica si Administratie

6 04# Încă o investiţie ratată din cauza birocraţiei # Consilierii locali musceleni au dat cu piciorul unei investiţii străine de 150 de milioane de euro # Turcii de la Yildiz Entegre, care voiau să facă fabrică de milioane la Câmpulung au plecat la Oarja, după ce la Primăria Câmpulung a fost un dialog al surzilor # Consilierii locali din Câmpulung tocmai aprobaseră o hotărâre de interzicere a deșeurilor în oraș înainte de discuția cu investitorii turci, pe care nici măcar nu i-au lăsat să explice condițiile de siguranță în care urma să se deruleze investiția

Săptămâna trecută a fost anunţată, la Piteşti, realizarea unei noi investiţii în judeţul nostru. Însuşi ambasadorul Turciei în România a fost prezent la evenimentul de promovare a afacerii companiei Yildiz Entegre constând în deschiderea unei fabrici în comuna Oarja, facilitate care va avea 450 de angajaţi. Investiţia de 150 de milioane de euro va avea în vedere şi partea de protecţie a mediului, conform normelor europene.

Am accentuat aspectul protejării mediului fiindcă fantasma poluării a fost cea care a determinat alungarea companiei turceşti din zona Câmpulung. Deşi se vorbeşte continuu de lipsa locurilor de muncă în Muscel, după dispariţia mamuţilor industriali, venirea unui investitor precum Yildiz Entegre nu a fost agreată de câmpulungeni. Reprezentanţii companiei turceşti au venit în municipiul muscelean la începutul anului 2015 şi au contactat conducerea administraţiei locale. Trecuse puţină vreme de la pierderea mandatului de primar de către Călin Andrei – doar o lună – iar interimarul Liviu Ţâroiu a pasat responsabilitatea acceptării investiţiei către Consiliul Local. Intenţia turcilor era de a realiza în cartierul Grui două fabrici de PAL şi MDF, iar la Valea Mare-Pravăţ, o fabrică de adezivi pe bază de formaldehidă.

La Câmpulung sunt mii de șomeri

Ca şi acum, şi atunci bântuia prin Câmpulung sperietoarea poluării. De-abia trecuse fumul incendiului în care au ars deşeurile de la ARO, iar aleşii locali tocmai aprobaseră o hotărâre de interzicere a deşeurilor pe raza municipiului. Auzind de formaldehidă, de rumeguş, de lipici, consilierii de la Câmpulung nici măcar nu au oferit turcilor posibilitatea de a explica în ce condiţii se va realiza investiţia. A fost o efectivă discuţie a surzilor la sediul Primăriei, întărindu-se convingerea unora că nu se doreşte acapararea pieţei muncii din Câmpulung de către investitori străini, cu implicaţii negative asupra afaceriştilor locali care ştiu şi vor să plătească salarii de mizerie. Iar ceea ce a urmat devine deja istorie. Locurile de muncă s-au mutat împreună cu turcii în comuna Oarja, comuna Câmpulung rămânând în continuare cu fabricile de cablaje, montatorii de termopane şi supermarketurile.
Zona Muscel este cea mai afectată de şomaj din întreg judeţul Argeş. Din cei 11.304 şomeri înregistraţi în judeţ în martie 2017 (2.203 cu indemnizaţie, 9.101 fără indemnizaţie), circa 4.000 se află în Câmpulung şi localităţile din zonă. Cei mai mulţi dintre aceştia figurează doar în evidenţe, nefiind indemnizaţi, beneficiind, în mare parte, de ajutoare sociale de la primăriile localităţilor de domiciliu.

Ce spune primarul Câmpulungului, Liviu Ţâroiu: „Consiliul Local a considerat că e o investiţie periculoasă”

6 liviu taroiu1În martie 2015, Liviu Ţâroiu de-abia preluase frâiele administraţiei, fiind viceprimar cu atribuţii de primar. Susţine că discuţiile pe care le-a purtat atunci cu reprezentanţii firmei din Turcia au fost unele cu consecinţe favorabile dezvoltării investiţiei. „Au venit la mine împreună cu turcul de la Greton (n.r.: cel care deţine active ale fostului combinat Grulen) fiindcă aveau nevoie de vreo 30 de hectare pentru realizarea fabricii, iar la Grulen erau doar vreo 14 hectare. Am căutat să găsesc o soluţie, am vorbit cu cei de la Obşte şi se ajunsese la o înţelegere, li se închiria o suprafaţă pe izlazul de pe Grui. Asta pentru fabrica de panouri, cea de clei urma să se facă pe undeva pe lângă Holcim, la Valea Mare. I-am adus în Consiliul Local pentru prezentare şi s-a discutat intens pe tema fabricii de clei, că e periculoasă şi altele. Ideea nu a fost agreată de consilierii locali, aşa că oamenii au plecat să caute alte locaţii”, susţine primarul Ţâroiu. Şi, adaugă el, „de ciudă că nu au rămas la noi, nici nu m-am dus la prezentarea investiţiei pe care au făcut-o la Oarja”.

*** *** ***

Turcii de la Yildiz Entegre au plătit 1,3 milioane euro la CJ numai pentru autorizaţia de construcţie

6 05# Cea mai mare investiţie străină din 2017 în Argeş # Proprietarul Ismail Hakki Yildiz, prezent săptămâna trecută la Pitești, a anunțat investiții de 150 milioane euro # Fabrica de lemn stratificat de la Oarja va avea peste 450 de angajați

În prezența ambasadorului Turciei la București, Excelența Sa, Osman Koray Ertaș, a staffului de conducere precum și a autorităților locale, joi, 11 mai, la Complexul Ramada, a avut loc lansarea celei mai mari investiții din Argeș din 2017.

Compania turcească Yildiz Entegre o companie foarte cunoscută care în Turcia are peste 100 de ani vechime, va deschide, la finele acestui an, o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Oarja. Investiția, estimată la 150 de milioane euro va integra un număr de 450 de salariați, muncitori, ingineri și alți specialiști însă ținând cont și de industria pe orizontală este de anticipat ca numărul locurilor de muncă astfel create să se ridice la câteva mii. Se vor putea produce astfel aici MDF (fibră de densitate medie) folosite în industria de mobilă, plăci aglomerate din lemn, parchet laminat, uși din MDF și hârtie impregnată, potrivit directorului pe România, Mustafa Korkmaz, totul însă în respect față de protecția mediului prin transparență în decizii, sustenabilitate și respectarea legislației în domeniu.
6 01Reprezentând a patra generație a familiei care a pus bazele companiei acum un secol, tânărul Ismail Hakki Yildiz a mărturisit, în discursul său inaugural, că fabrica de la Oarja are o importanță deosebită pentru că, dacă în ultimii ani, firma și-a diversificat activitatea, în țara noastră producția se va baza pe meseria strămoșilor săi și pentru că „Este o țară prietenă care are un potențial și un mediu economic-financiar stabil care ne dă garanția creșterii proiectelor noastre și investițiilor”. Vorbind despre proiecte, Ismail Yildiz a subliniat faptul că Yildiz Entegre România S.A este o firmă cu capital turcesc, dar înființată în România și are angajați români, motiv pentru care își va aduce aportul la economia noastră. De altfel, numai taxele vărsate la bugetul Consiliului Județean Argeș se ridică la 1.300.000 euro.

Compania va deschide o grădiniță cu program prelungit la Oarja

6 03Făcând parte dintre primele 50 de companii turcești,  grupul Yildiz se implică în țara natală în proiecte sociale iar la Oarja, comuna argeșeană aleasă pentru extinderea afacerilor, va înființa o grădiniță pentru copiii salariaților de aici și nu numai. Subliniind la rândul său, importanța acestei investiții, primarul comunei Oarja, Constantin Bâlea a spus: „Sunt surprins plăcut pentru că vom avea în sfârșit o grădiniță cu program prelungit, pentru care bat la ușile Parlamentului de 3-4 ani. Mă bucură decizia acestei companii de a investi în oameni. Suntem o comună cu 3.000 de locuitori, iar contribuția la bugetul local este binevenită pentru că ne va permite realizarea câtorva proiecte pe care ni le dorim de mult timp”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Incompetenta si rea vointa din partea alesilor locali si-a spus cuvantul… ca de fiecare data…