Peste 460.000 de lei au fost încasați pe numele a zeci de persoane care habar nu aveau că s-au împrumutat
Profesoara Magdalena Duță angaja fictiv la școala din Mioarele diverse persoane cărora le fura datele și apoi le elibera o adeverință de venit fictivă care să servească la obținerea creditului
Spune una dintre persoanele afectate că a bătut luni de zile la ușa Poliției Câmpulung pentru a spera la ceva. Adică la impulsionarea anchetei privitoare la faptele Magdalenei Duță, profesoară la Școala Gimnazială nr. 1 Mioarele. Și totul s-a intensificat după dezvăluiri făcute în presa locală. Un articol publicat în ”Evenimentul muscelean” a fost urmat rapid de reacția anchetatorilor.
Pe scurt, conform unui comunicat transmis joia trecută de Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipale Câmpulung, sub supravegherea Parchetului, au efectuat percheziții domiciliare într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și fals informatic în formă continuată. Și, citez, ”din cercetări a rezultat că în perioada 2023-2024, o femeie, sprijinită de alte trei femei, ar fi transmis către o instituție de creditare nebancară, prin canale de comunicare și adrese de corespondență electronică, date informatice nereale cu privire la identitatea, statutul profesional, intenția și posibilitățile de rambursare, precum și documente ce ar fi fost falsificate cu ajutorul unui sistem informatic, astfel încheind contracte de împrumut la distanță, asupra cărora ar fi aplicat semnături electronice, obținând astfel suma de peste 460.000 lei, de care ar fi dispus în mod personal”. Patru persoane au fost audiate în caz, iar o femeie de 46 de ani, din Mioarele, a fost reținută pentru 24 de ore. Ulterior, a fost arestată preventiv, măsura fiind valabilă în perioada 5 decembrie 2024 – 3 ianuarie 2025, inclusiv. Persoana arestată este profesoara Magdalena Duță.
”Te-am sunat să-ți spun că ai credit”
Totul a început anul trecut, dar s-a acutizat în primăvara acestui an. Pe 8 aprilie – ca să dăm, deocamdată, un singur exemplu – Cătălina Andreea O., din Bughea de Jos, a fost contactată telefonic de către Magdalena Duță. Spune Cătălina că nu o cunoștea pe profesoară, cu atât mai mare i-a fost surpriza să afle care era motivul apelului. Pur și simplu i se cerea să nu se ducă la Poliție, iar asta fiindcă Duță o împrumutase la CAR Flexicredit Suceava, ba, mai mult, figura și ca girant în cazul altor trei credite. Împrumutul direct era de 25.000 de lei. Și totul era aiurea! Deși activează într-un diferit domeniu de activitate decât cel al Magdalenei Duță, Cătălina figura în contractul de credit ca fiind profesoară la Școala Mioarele, actul de împrumut fiind semnat digital. Dovada fabricată de cadrul didactic aflat acum în arest era o adeverință de venit purtând ștampila unității de învățământ și semnăturile directorului și contabilului. O făcătură perfectă! Și este de menționat și faptul că, din cauza Magdalenei Duță, și un măcelar-tranșator a ajuns bibliotecar la școală și debitor la Flexicredit Suceava!
Citește și Tentativă de sustragere a banilor din conturile profesorilor devoalată de liderul SIPA Muntenia
Zeci de persoane afectate de executări silite
Șocul provocat de situația creată de Magdalena Duță a avut reacții diverse. Iar încercarea de a primi măcar explicații a dus la ciudata sugestie a oamenilor legii cum că insistențele păgubitei pot fi interpretate drept hărțuire! Doar că Poliția s-a trezit cu zeci de sesizări vizând-o pe Magdalena Duță. S-a deschis dosarul penal și, după cum precizam, a trebuit să apară un imbold jurnalistic pentru grăbirea lucrurilor. Mai ales că luna trecută a fost cea în care mulți dintre cei băgați la înaintare s-au trezit cu notificări privind obligații de plată, cu decizii de începere a executării silite, conturi blocate, popriri pe salarii și cu sechestru pe bunuri. Și, conform unei liste care ne-a parvenit prin intermediul păgubiților, în cauză sunt 35 de persoane vătămate. Dar se vorbește de peste 50 de oameni afectați!
Batista IŞJ-ului pe țambalul lui Duță
Cazul era deja notoriu în momentul în care au avut loc perchezițiile domiciliare, fiind cunoscut și de conducerea școlii, și de cea a Inspectoratului Școlar Județean. Doar că s-a mers o perioadă pe ideea mușamalizării, mai ales că cea vizată de reclamații dădea asigurări că va achita personal debitul celor băgați în belele. Așa s-a întâmplat pe 28 noiembrie, atunci când la școala din Mioarele a avut loc o întâlnire între victime și Magdalena Duță, cu prezența directorului și cu lipsa celor de la IŞJ care anunțaseră că vor veni la discuții. Și a fost întocmit un proces-verbal în care se precizează faptul că, citez, ”la întâlnire a participat și d.na Duță Magdalena care recunoaște infracțiunile”.
Și ”D.na Duță Magdalena refuză semnarea procesului verbal, dar în urma insistențelor, a semnat”. Și au semnat și cei băgați în datorii, printre ei aflându-se un lucrător comercial, pensionari, un măcelar, un contabil, un lucrător la o unitate industrială, toți ”aranjați” în acte ca slujitori ai Școlii Mioarele.
Datoare și la Câmpulung
Magdalena Duță s-a folosit și de rude pentru obținerea împrumuturilor, acestea trezindu-se, conștient sau nu, ca având calitatea de contractori de credite și sau giranți. În fapt, toți cei care acum au calitatea de părți vătămate în dosarul penal figurează ca titulari ai unor credite și ca giranți în altele, însăși Duță fiind girantă a împrumutului pe care l-a aranjat ca fiind pe numele Cătălinei Andreea O.
Cercetările continuă în acest caz, dar vor continua și dezvăluirile noastre despre cele întâmplate. Și poate ar fi de menționat și faptul că, în noiembrie 2024, un executor judecătoresc a înaintat instanței de judecată o cerere de validare poprire amendare terț poprit. În proces Magdalena Duță figurează ca debitor, Școala Gimnazială nr. 1 Mioarele, ca terț poprit, iar CAR Elisan Asociație Câmpulung, în calitate de creditor. Așadar, nu sunt excluse și alte surprize neplăcute, dincolo de cele apărute în legătură cu CAR-ul de la Suceava!
Cătălin Butoiu
0 Comentarii