Web Analytics

Catolicii din Piteşti au câştigat în instanţă parcul de lângă Teatrul „Davila”

de | 24.09.2020 13:26 | Actualitate, Dezvăluiri

Deși Parohia Romano-Catolică „Sfinții Apostoli Petru și Paul” a câștigat în instanță terenul situat între biserică și Teatrul „Alexandru Davila”, bătălia nu s-a terminat. Și asta pentru că administrația piteșteană a făcut recurs, din câte am aflat de la părintele George Cherecheș. Parohia romano-catolică a inițiat un proces în instanță pe vremea fostului paroh, Iosif Cobzaru, pentru terenul dintre parohie și Teatrul „Alexandru Davila”. În urmă cu patru ani, părintele I. Cobzaru a ieşit la pensie, locul său fiind luat de George Cherecheş (foto), noul preot.

Preotul Cherecheș: „Terenul a fost cumpărat în 1865, iar în 1948 a fost confiscat de comuniști pentru reamenajarea teatrului”

„Nu eu mă judec, ci Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Nu pot să vă dau amănunte, nu sunt implicat în niciun fel, nu am declarat eu procesul. Dar pot să vă spun că terenul a fost cumpărat în anul 1865, iar în 1948 a fost confiscat de comuniști, pentru reamenajarea teatrului. Am găsit în arhivă un document prin care ni s-a comunicat atunci lucrul acesta, că ni s-a luat porțiunea aceea de teren. După care, în anii ’90, odată cu legile retrocedării, părintele care era paroh atunci a înaintat cerere de retrocedare. A cerut acest drept pentru că este un teren cumpărat. Procesul este început din 1992, cred. Apoi ni s-a dat o bucățică de teren, spre stradă, acolo unde s-a construit parohia ulterior, dar a fost o bucățică destul de mică, nu cât avusesem inițial. Ni s-a retrocedat, însă nu ce am avut noi. Din câte știu, noi am câștigat, însă primăria a făcut recurs”, ne-a spus preotul George Cherecheș.
Întrebat dacă se va schimba destinația părculețului, care are, de fapt, rol și de pasaj pietonal pentru piteștenii care folosesc stația de autobuz de la Teatrul „Davila”, în cazul în care parohia va câștiga definitiv în instanță terenul, acesta a precizat: „Va rămâne așa, ca parc, dar este normal să se dea parohiei ce a fost al ei. Repet, spațiul acela va rămâne la fel, asta e clar, spre folosința publică”.

În 1864, serviciile religioase pentru comunitatea catolică din Pitești se desfășurau într-o capelă

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, comunitatea romano-catolică din Pitești și-a desfășurat serviciile religioase într-o capelă construită în anul 1864. Credincioșii proveneau din diferite comunități etnice: maghiari, germani, cehi, polonezi, italieni, ș.a. Actuala biserică a fost construită în 1896-1897, după ce catolicii din Pitești s-au organizat într-o parohie proprie, în cadrul Arhidiecezei de București. O casă nouă a parohiei a fost construită între anii 1990 și 1996.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

2 Comentarii

  1. În timp ce Sinagoga din centrul orașului Pitești stă să cadă, nici măcar o autoritate, cult, instituție de cultură, nu s-a interesat să o reabiliteze. Bani ptr războaie ptr avere, sunt. Bani ptr spectacole gratuite, sunt.
    Mă deranjează atitudinea tuturor. În Italia, țară catolică, există biserici in faliment, cu zeci de mii de euro, sute de mii de euro datorie către bănci și terți.
    La noi, nu există așa ceva, decât ceartă pe avere.
    Mă uit la preoți, atitudinea lor, mașinile lor, casele lor și mă întreb ce legătură mai au aceștia cu Scriptura ptr că s-au certat cu acea sfântă carte, demult.

  2. Felicitări! Ai dreptate!