Web Analytics
scris joi, 25.08.2022

CÂT COSTĂ COȘUL CU ALIMENTELE DE BAZĂ ÎN ROMÂNIA

Pe zi ce trece cheltuim din ce în ce mai mulţi bani pe mâncare. „Pâinea de un leu” costă acum doi lei, iar litrul de ulei ţine pasul cu cel de motorină. Asta deşi pâinea, uleiul şi alte alimente de bază sunt produse, în mare parte, aici, în România. Au trecut vremurile în care mâncarea era mai ieftină în țara noastră decât oriunde altundeva.

CÂT COSTĂ COȘUL CU ALIMENTELE DE BAZĂ ÎN ROMÂNIA

Alimentele s-au scumpit doar în ultimul an cu peste 15%, aşa că multe produse, deşi de origine autohtonă, costă la fel ca în alte ţări din Europa. La raionul cu lapte, un singur litru costă 4 lei şi 99 de bani. În coşul de cumpărături adăugăm şi o caserolă de pulpe de pui pentru care dăm 19 lei şi 74 de bani. O caserolă de pulpe de pui în Grecia se poate găsi şi cu 3 euro şi 65 de cenţi kilogramul. Un litru de lapte costă 79 de cenţi.

Citește și: Ion Mihăilescu: „Merită ca una dintre străzile marcante din oraş, nu o fundătură, să poarte numele lui”

Așadar, 50 de lei ne costă coşul minim de cumpărături într-un hipermarket din România. Asta în condiţiile în care am ales cele mai ieftine produse din fiecare categorie. Aceleaşi produse, cumpărate din Grecia, ne scot din buzunar cu 15 de lei mai mult. În Vest este semnificativ mai scump. Însă, diferenţa faţă de România este din ce în ce mai mică. În Italia, pentru un coş de cumpărături cu alimente de bază: pâine, făină, lapte, ulei şi ouă, se plătesc 17 euro.

Dacă ne raportăm la salariul mediu net, un român poate cumpăra ceva mai multe alimente decât un grec, dar semnificativ mai puţin faţă de un italian. Venitul mediu din Italia este dublu faţă de cel din România. Peste tot, alimentele s-au scumpit din cauza costului mult mai mare al energiei, amplificat de războiul din Ucraina.

Citește și: Viceprimarul Gelu Tofan face anunţul aşteptat de toţi piteştenii: „Vom avea un parc modern în Trivale”

Adrian Codîrlaşu, economist: „Rămâne o componentă importantă pentru Europa care tot va avea impact asupra preţurilor şi anume gazul natural. Acesta a atins noi maxime, tot datorită conflictului din Ucraina şi va rămâne extrem de volatil în perioada următoare. Contribuie direct la preţul produselor agricole”. Specialiştii estimează că seceta din această vară va provoca un nou val de scumpiri la alimente.

De asemenea, noul an școlar începe cu scumpiri, iar părinții se așteaptă să scoată mai mulți bani din buzunar pentru rechizitele celor mici…

Foto: descriptiv

Sursa: Agerpres

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită