Web Analytics

Cât costă asigurarea locuinței în caz de cutremur. Doar o gospodărie din cinci are încheiată o astfel de poliță

de | 7.02.2023 21:44 | Actualitate, Home

Cei mai mulţi români nu au asigurări pentru locuinţe. La nivel naţional, din 9 milioane de imobile, sunt asigurate doar 20 la sută. Practic, doar o gospodărie din cinci are încheiată o astfel de poliță. Partea bună este că cele mai multe poliţe sunt în zone cu probleme, în special cele seismice. În  România este cel mai mic grad de asigurare din Europa, media europeană fiind de 63%.

Citește și: Cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!

În România, există două tipuri de asigurări în caz de dezastre naturale. Prima, cea obligatorie, care acoperă despăgubiri în caz de cutremure, inundații și alunecări de teren. Pentru clădirile de tip A, care sunt construite din materiale mai rezistente, prima de asigurare este de 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de până la 20 de mii de euro, în funcție de paguba produsă. Pentru locuințe din materiale mai puțin rezistente, asigurarea costă 10 euro pe an și se acoperă sume de până în 10 mii de euro. Pe lângă aceasta, românii pot apela și la asigurarea facultativă. Aceasta cuprinde toate tipurile de dezastre şi nu are limită pentru despăgubiri.

Citește și: A ars cabana fostului viceprimar al Călineștiului

Concret, dacă un român vrea să-și asigure apartamentul în valoare de 60 de mii de euro, construit în anul 1980, care conține și bunuri de 20 de mii de euro, trebuie să scoată din buzunar peste 100 de euro. Aici este inclusă atât asigurarea obligatorie, care are un preț de 20 de euro, cât și cea facultativă, al cărei cost ajunge, în cazul dat, la 85 euro.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole