Web Analytics

„Cască de citit gândurile şoferilor” – proiect revoluţionar la UPIT

de | 16.06.2017 15:18 | Actualitate

14 01# E vorba de un aparat ce testează răspunsul creierului la stimuli în timpul conducerii autovehicolului, realizat în parteneriat cu Universitatea Pitești
Ca aplicaţie a Realităţii Virtuale, mai mulți studenți și profesori ai UPIT au inițiat, împreună cu o echipă de la Universitatea București, un proiect de cercetare fundamentală, legat de funcţiile de reacţie-răspuns ale creierului, în activitatea de conducere a unui autovehicul.

Un encelograf care măsoară curenții slabi emiși de neuroni

Astfel, temerarii inițiatori dispun de un echipament unic în ţară, „Cască care-ţi citeşte gândurile”, așa cum e poreclită, în fapt un aparat care testează răspunsul creierului la stimuli în timpul conducerii autovehicolului. Este vorba de o cameră pentru investigarea proceselor ultra-rapide cu ajutorul filmărilor de mare viteză (1.000.000 cadre pe secundă), din dotarea Centrului Regional de Cercetare şi Dezvoltare al UPIT, precum şi un echipament VR.
„«Casca de citit gânduri» este, de fapt un encefalograf care măsoară curenţii slabi emişi de neuroni atunci când fac sinapse. Aceşti biocurenţi sunt generaţi de stimulii externi. Stimulii sunt daţi de câmpul vizual și culeşi din realitatea virtuală şi determină o corelaţie cu anumite zone din creier pentru care se construiesc anumite hărţi de interes”, explică fizicianul Ducu Cătălin, directorul Centrului Regional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Materiale al Upit, membru în proiect.
14 Gheorghe Nistor„Se pleacă cu un anumit «bagaj de stimuli», iar în urma analizelor hărţilor, se cuantifică acţiunea directă a organismului în reacţiile de natură fizică cu ajutorul camerei de luat vederi ultra rapidă – Fotron. Camera VR construieşte o corelaţie între stimul – reacţia creierului – şi reacţia fizică la nivelul motric.  După toate acestea, urmează etapa de interpretare a rezultatelor”, explică matematicianul Nistor Gheorghe (foto), membru în proiect.

Creierul, acționat pe diferite „setări”

De exemplu, cu datele fizice măsurate, pentru pachetul de stimuli dat, o echipă de cercetare emite o diagnoză, un model, care poate să verifice calitatea reflexelor motrice, timpii de reacţie ş.a. Ulterior, o altă echipă setează echipamentele pentru fiecare individ în parte, făcând modelul flexibil.
Proiectul este în faza de pregătire și va concura în competiţia de proiecte pe fonduri europene – Parteneriate în Domenii Prioritare, PN3.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii