Web Analytics

Casa Universitarilor a fost reabilitată

de | 30.06.2021 16:53 | Actualitate, Politica si Administratie

După 10 ani în care a fost în paragină, Casa Universitarilor din Pitești a fost reabilitată și va fi reintrodusă în circuitul public academic. Inaugurarea a avut loc miercuri, 30 iunie. „Din nefericire, de vreo 10 ani nu a fost altceva decât adăpost de aurolaci la un moment dat”, a spus rectorul, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan, despre Casa Universitarilor.

Reprezentant Primăria Pitești (stânga), rectorul (centru), constructorul (dreapta)

Reprezentant Primăria Pitești (stânga), rectorul (centru), constructorul (dreapta)

„Trebuie să știți că foarte greu am scăpat de ei de aici. A fost o adevărată muncă în a-i convinge să plece din locația care deja li se părea că e a lor. A fost un test de efort comun, atât al Universității din Pitești, pe de o parte, cât și al Ministerului Educației Naționale, pe de altă parte, cel care ne-a finanțat această lucrare, cât și al Primăriei Municipiului Pitești. Toată lumea și-a dorit să vadă acest obiectiv revenind la forma la care ar fi trebuit să fie și la care ar fi trebuit să funcționeze. Mulțumesc tuturor care au pus umărul direct și indirect și au făcut posibilă această zi!”, a declarat Dumitru Chirleșan.

Citește și Casa Universitarilor, aproape o grămadă de moloz în urma „investiţiilor” ilegale

Inaugurarea Casa Universitarilor Pitești

Inaugurarea Casa Universitarilor, Pitești

Prezent la eveniment a fost și un reprezentant al Primăriei Pitești. „Ce era aici, acum câțiva ani, era o rușine pentru întreg Piteștiul, iar ce ați reușit prin efortul dumneavoastră, susținut financiar de Minister și asigurat din punct de vedere tehnic de constructor, reprezintă o mândrie pentru municipiul Pitești”, a spus Dănuț Teodorescu, director Servicii Publice și Achiziții Primăria Pitești.

Citește și Ministerul a dat bani pentru reabilitarea Casei Universitarilor

Lucrările au pornit de la infrastructura clădirii. „Această clădire a fost luată de la nivel de zidărie, a fost decopertată, desfăcută complet, curățată de tot ce a existat în stare de distrugere totală sau parțială, umblat pe la subsoluri. S-au făcut lucrări de izolare și subzidire și întărire, care nu erau nici pe vremea când eu mă duceam cu Fundația Universitară Pitești în această clădire, în 1995. Ce am putut să remarc e că s-au gândit, înainte de a mă gândi eu, la detalii care să aducă această clădire la o stare mult mai bună decât a a fost inițial. Deci, în acest moment, eu, care cunosc clădirea din 1993, vă pot spune că arată și se prezintă mult mai bine decât se prezenta atunci. De asemenea, izolațiile pe sus, jos sunt făcute ca la carte, cu materiale și tehnologii de ultimă generație. Centrala termică este una super performantă. Sisteme automate de monitorizare a temperaturii. Tot ce vreți veți găsi în această clădire”, a precizat rectorul.

Citește și Costurile reabilitării Restaurantului Panoramic s-au dublat

Casa Universitarilor va fi un spațiu destinat evenimentelor sociale și culturale organizate de comunitatea academică a Universității din Pitești.

„Am primit întrebări de la presă, ce vom face aici, iarăși nunți? Sincer, rectorul Chirleșan nu agreează genul ăsta de afaceri. Dacă nici la Academica nu am făcut cârciumă și alte fenomene, nici aici nu ne propunem ca ținta principală să fie obiectiv de alimentație publică. Nu, avem țintă însă în a transforma conceptul de Casa Universitarilor, în a-l actualiza și ea să fie cu adevărat Casa Universitarilor, centrul de cultură și civilizație sud-est europeană, așa cum ne-am dorit și cum l-am promovat de câteva ori până acum; în cadrul căruia tot ce este resursă culturală, științifică, ideologică a Universității din Pitești să aibă câmp de manifestare.

Văd în această sală, în viitorul apropiat, nu doar dansul nostru sportiv de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unde avem copii și profesori minunați, văd să se întâmple aniversări ale diverșilor profesori, momentele pe care le-am marcat, de obicei. Ne stă în fire să ne arătăm recunoștința față de predecesorii noștri. Seniorii UPIT vor avea un loc unde să se manifeste, să se adune, să joace un bridge, pentru că acesta va fi teritoriul lor, al UPIT, în care fiecare dintre energiile neexploatate încă ale personalului UPIT și ale seniorilor UPIT se vor pune în valoare. Văd această sală folosită de sindicate. Haideți să faceți ceea ce sindicatele știu să facă mai bine! Haideți să dezvoltați acțiuni sindicale, să faceți sărbători de zile de naștere, de zile onomastice ale diverșilor colegi, pentru că aveți aici absolut toate condițiile necesare pentru a le face.

În concluzie, da, aici va fi Casa Universitarilor, centru de civilizație și cultură sud-est europeană, cu caracter semi-închis, dar accesul se va face în special pe una dintre aceste componente, în care cel care intră și participă aduce un aport social, cultural, civilizațional regiunii în care ne aflăm”, a conchis rectorul Dumitru Chirleșan.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii