Centrul de Cultură şi Arte al municipiului Curtea de Argeş este o instituţie publică de cultură şi spectacole de proiecte, cu personalitate juridică care funcţionează sub autoritatea Consiliului Local Curtea de Argeş fiind finanţată din venituri proprii şi din alocaţiile de la bugetul local. Instituţia îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legislaţiei române în vigoare, cu cele ale regulamentului de organizare şi funcţionare şi regulamentului cadru, având sediul în Curtea de Argeş.
A fost construită în anul 1957 în stilul arhitectural local
Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu” (din ianuarie 2011), fostă Casa de Cultură „George Topârceanu”, instituţie reprezentativă pentru cultura argeşeană este situată pe cea mai importantă arteră a municipiului Curtea de Arges – bulevardul Basarabilor, la ale cărui extremităţi sunt situate două capodopere ale arhitecturii româneşti medievale, şi anume: Biserica Sfântul Nicolae Domnesc – ctitoria lui Basarab I şi celebra Mănăstire a Argeşului – ctitoria lui Neagoe Basarab. Construită în anul 1957 în stilul arhitectural local, aceasta beneficiază de o modernă sală de spectacole multifuncţională dotată cu 400 de locuri, echipament de proiecţie cinematografică, instalaţii de sonorizare de 4.000 W şi de lumini de 4.600 W. Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu” din municipiul Curtea de Argeş este dotat cu o modernă instalaţie proprie de încălzire pe gaz, instalaţii de aer condiţionat, sistem de iluminat modern şi sisteme de antiefracţie şi prevenire a incendiilor. În această instituţie se organizează spectacole de muzică corală, populară, muzică uşoară, teatru, difuzare de filme artistice, festivaluri naţionale şi internaţionale.
Instituţiile de cultură şi învăţământ din judeţ organizează aici anual mai multe manifestări
Demn de remarcat că instituţia mai deţine o sală numită generic „Sala Orfeu”, cu o capacitate de 80 de locuri, folosită pentru şedinţe, seminarii, colocvii şi cenaclul literar, două holuri utilizate pentru expoziţiile de fotografie, pictură şi sculptură, o sală a cercului de arte Artis, şi una pentru cursurile de pian, orgă, canto şi chitară. „Sala de pian” este situată la parterul instituţiei în partea din dreapta. Aici foarte multi copii şi tineri învaţă să cânte la pian, orgă, acordeon, chitară şi vocal sub îndrumarea reputaţilor profesori de la Şcoala Populară de Artă din Piteşti. Munca lor a fost recompensată prin diplome şi premii la concursurile şi festivalurile locale şi judeţene. În sala Cenaclului de Arte „Artis” pe lângă întâlnirile curente ale membrilor acestuia, se predau lecţii de pictură, grafică şi sculptură sub îndrumarea profesorului Traian Duţă. În colaborare cu Primăria Municipiului Curtea de Argeş, instituţiile de cultură şi învăţămât din judeţ organizează aici anual mai multe manifestări aşa cum ar fi: Expoziţia de icoane a elevilor Seminarului Teologic „Neagoe Vodă”, Festivalul Internaţional de Poezie „Nopţile de poezie de la Curtea de Argeş”, Târgul Meşterilor Populari, „1 Iunie” Ziua Copilului, Festivităţile de închidere a festivalului folcloric internaţional „Carpaţi”, Zilele Centrului de Cultură şi Arte, Festivalul internaţional de folclor pentru copii „Brâuleţul”, Zilele Municipiului Curtea de Argeş, Festivalul internaţional coral „Curtea Domnească” sau Festivalul de datini şi colinde de Crăciun şi Anul Nou „Florile Dalbe”. De asemenea, instituţia organizează în mod regulat expoziţii de fotografie, pictură şi sculptură, seminarii şi simpozioane, lansări de carte etc.
În ultimii ani Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu” a fost gazda unor mari artişti
În ultimii ani, Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu” a fost gazda multor artişti foarte cunoscuți precum Rodica Popescu Bitănescu, Aimee Iacobescu, Carmen Trandafir, Emil Hosu, Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, Geo Saizescu, Adriana Trandafir, Maria Ploae, Jean Paler, „Fuego”, Hi Q, „Talisman”, Iris, Viţa de Vie, Direcţia 5, Valeriu Stelian, Voltaj, Compact, Proconsul, Vasile Şeicaru şi Vlady Cnejevici, Mircea Vintilă şi Brambura, Victor Socaciu şi Comitetul (fosta Bosquito), Ştefan Hruşcă, Mădălina Manole, Gheorghe Gheorghiu, Marcel Pavel, George Nicolescu, Cătălin Stepa, Mihai Trăistariu, Ducu Bertzi, Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Elisabeta Turcu, Maria Dragomiroiu, Irina Login, Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu, Nineta Popa, Liviu Vasilică sau Tudor Gheorghe. Se remarcă colaborarea excelentă cu Teatrul „Alexandru Davila”, secţiile de dramă, revistă, folclor precum şi cu Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea – secţia pentru copii, acestea realizând spectacole de neuitat la Centrul de Cultura şi Arte „George Topârceanu” dar şi Teatrul Nottara, Filarmonica din Piteşti, Fanfarele din Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti. Formaţiile reprezentative ale instituţiei sunt corul „Orfeu” , ansamblul folcloric „Argeşul” şi grupul vocal bărbătesc „Rapsozii Argeşului”.
M.I.
0 Comentarii