Web Analytics

Cărți vechi de 1.200 de ani, descoperite în podul unei biserici

de | 18.09.2022 15:44 | Actualitate, Cultură, Home

Peste 150 de volume, documente vechi, manuscrise, unele chiar de 1.200 de ani, au fost descoperite în podul unei biserici din Mediaş de prof. dr. Adinel Dincă, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. Profesorul clujean a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că descoperirea n-a fost întâmplătoare, ci existau informaţii despre depozitul de carte respectiv.

Citește și: Un român va conduce juriul secțiunii de filme documentare al festivalului de la Zurich


„Este vorba de o bibliotecă veche, care se afla depozitată în unul dintre turnurile bisericii. Noi am avut acum posibilitatea de a începe o cercetare într-un proiect care va dura doi ani de zile. Aveam indicii din literatura veche, de secol XIX, că s-ar păstra nişte cărţi. Noi estimam că ar fi vorba de 30-40, maximum 50 de volume şi deja am depăşit 150 de volume descoperite, plus documente vechi. Se ştia că există carte veche acolo, dar nu se ştia ce anume şi în ce volum. Deci, nu este o descoperire întâmplătoare, că noi am fi căutat altceva şi am găsit carte veche. Ştiam că există ceva, aveam indicii vagi, dar nu ştiam detalii”, a spus profesorul.
El a adăugat că este vorba de o bibliotecă de formaţie umanistică, savantă, foarte rafinată, cu cărţi majoritare în limba latină.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *