Web Analytics

Care este semnificația culorilor în care sunt vopsite ouăle de Paște

de | 15.04.2023 13:18 | Actualitate, Home

Obiceiul de a vopsi ouăle de Paşte este foarte vechi şi are rădăcini precreştine. Oul reprezenta un simbol al vieţii, al armoniei, al creaţiei şi al fertilităţii. Babilonienii şi chinezii practicau vopsirea ouălor cu două mii de ani înainte de naşterea lui Hristos. În prezent, vopsirea ouălor de Paşte este o tradiţie răspândită în multe ţări creştine, printre care se numără Serbia, România, Bulgaria, Grecia, Belarus, Rusia, Moldova, Ucraina şi Macedonia.

Citește și: Cum mai arată, la 78 de ani, Robert Powell, actorul din filmul „Iisus din Nazaret”. Cu ce se ocupă

Ouăle de Paşte reprezintă simbolul renașterii, al vieţii şi al bucuriei şi sunt decorate cu diverse culori şi modele. În tradiţia ortodoxă sârbă, ouăle sunt vopsite în Joia sau Sâmbăta Mare, folosind vopsele artificiale sau naturale. Semnificațiile culorilor folosite la vopsirea ouălor de Paşte diferă în funcție de tradiția și credința fiecărei comunități. În general, acestea au următoarele semnificații: Roșu: simbolizează sângele lui Iisus, focul, soarele, dragostea, viața și bucuria de a trăi; Portocaliu: reprezintă soarele și lumina, dar și bucuria și veselia, simbolizând puterea lui Dumnezeu și a dragostei sale pentru oameni; Galben: simbolizează lumina, recolta, ospitalitatea și fericirea; Verde: exprimă reînnoirea și forța naturii, prospețimea, rodnicia și speranța; Albastru: înseamnă credință, cer, seninătate, vitalitate și sănătate; Violet: este culoarea postului și a pocăinței, dar și a regalității și a demnității. Simbolizează suferința lui Iisus înainte de răstignire și speranța învierii.

Pentru a vopsi ouăle de Paște, se pot folosi vopsele din comerț sau coloranți naturali, cum ar fi sfecla roșie sau cojile de ceapă roșie. În plus, ouăle pot fi decorate cu frunze sau flori pentru a le da un aspect mai festiv.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *