Web Analytics

Cardiologia argeşeană, lider detaşat în euro-regiunea Muntenia Sud

de | 28.09.2016 21:14 | Actualitate

Recentul congres al Societăţii Române de Cardiologie, desfăşurat la Sinaia în perioada 21-25 septembrie, a reconfirmat poziţia importantă a cardiologiei argeşene la nivel naţional. Delegaţia argeşeană a cuprins medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu“, „Muntenia Medical Hospital“, Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul „Sf. Spiridon“ Mioveni, instituţii din mediul privat, totalizând 12 cardiologi, un chirurg cardiovascular, cinci internişti şi numeroşi medici de familie. Al LV-lea congres naţional de cardiologie, în mod cert cel mai amplu eveniment medical din România, a întrunit la ediţia jubiliară aproape 3.500 de participanţi.

Medicii argeşeni au prezentat la Congresul Societăţii Române de Cardiologie două lucrări originale

„Festivitatea de deschidere a congresului l-a avut ca invitat pe dr. Petre Manu, din New York, care ne-a vorbit despre povestea de succes a laureatului Nobel de origine română George Emil Palade“, ne-a declarat medicul Adrian Tase. „Sesiunea comună cu Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) a dezbătut situaţia infarctelor miocardice acute (STEMI) în centrele capabile de intervenţii pe coronare şi cele non-capabile. Centrul nostru, de la Piteşti, este în plină dezvoltare şi are o situaţie specială: este capabil şapte ore pe zi şi non-capabil 17 ore pe zi şi în week-end, în ultima situaţie pacienţii fiind trimişi cu ambulanţă medicalizată la centre terţiare din Capitală, în cadrul programului naţional RO_STEMI. Sesiunea comună cu Academia Română, prezidată de academicienii Victor Voicu şi Eduard Apetrei, a dezbătut conceptul de «medicină de precizie», lansat în SUA în urmă cu doi ani de preşedintele Barack Obama. Fiecare participant a găsit în geanta de congres «Compendiul de ghiduri în bolile cardiovasculare» al Societăţii Europene de Cardiologie, tradus în limba română. Grupul nostru a prezentat două lucrări originale, efectuate în Secţia de Cardiologie a SJUP de către cinci medici cardiogi, în colaborare cu trei cadre didactice de la Universitatea din Piteşti, şi anume: «Terapia neîntreruptă cu inhibitor al canalului If poate oferi reducerea durabilă a tahicardiei sinusale persistente cu prezervarea fiziologiei căilor aeriene la pacienţii cu cancer pulmonar», respectiv „Scheme alternative de administrare excentrică a nitraţilor cu acţiune prelungită, o abordare cronobiologic㻓, a completat medicul.

Dr. Tase a fost moderator la un simpozion ca membru în Consiliul Ştiinţific al congresului, cu calitate de evaluator

Conf.dr. Adrian Tase a susţinut la Congresul Societăţii Române de Cardiologie două conferinţe de specialitate, una despre „Tromboza venoasă profundă“, în tandem cu preşedintele Societăţii Române de Medicină de Familie, şi a doua despre „Interrelaţia dintre fibrilaţia atrială şi cancer“, în cadrul unei sesiuni cu cardiologi electrofiziologi. Ca şi la ediţiile din ultimii ani, dr. Tase a fost moderator la un simpozion, ca membru în Consiliul Ştiinţific al congresului cu calitate de evaluator.
La festivitatea de încheiere a fost prezentat un film cu istoria de 70 de ani a cardiologiei româneşti, în care, alături de cardiologi iluştri precum C.C. Iliescu sau Costin Carp, a fost evocat şi dr. Corneliu Nae, fondatorul Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean Argeş în 1973. „Ţinând seama de contribuţia ştiinţifică la lucrările congresului, grupul nostru a fost comparabil cu centrele de cardiologie de la Craiova, Constanţa, Braşov sau Sibiu, municipii care au facultăţi de medicină şi aspiră să aibă spitale regionale. Aceasta după ce, la congresul Societăţii Europene de Cardiologie de luna trecută, Piteştiul a fost unul dintre cele cinci municipii din România care au participat cu lucrări ştiinţifice“, a mai spus Adrian Tase.
M.I.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii