Web Analytics

Cârciuma Academica şi contractul ilegal dintre rectorul Barbu (UPIT) şi Gigi Axinte (ARGECOM)

de | 21.03.2018 20:57 | Economie

18 Academica# Exclusiv. Pierdere de un milion de euro pentru stat! # În contractul dintre Universitatea din Pitești și Argecom se specifica foarte clar că în spațiul închiriat se vor organiza activități care nu contravin Legii Învățământului. Numai că acolo s-a făcut cârciuma Academica! Adică nunți și botezuri, iar băuturi alcoolice comercializate zilnic și chiar și de mai multe ori pe zi! # În urma derulării pline de ilegalități a contractului, Ministerul Educației a plătit firmei Argecom aproape un milion de euro!

În iunie 2009, o echipă de la Curtea de Conturi făcea un amplu control la Universitatea Pitești, iar ilegalitățile descoperite acolo s-au întins pe zeci de pagini, unele dintre ele fiind foarte grave. Controlul Curţii de Conturi a fost determinat de dezvăluirile insistente ale liderului de sindicat Mircea Bărbuceanu. Jurnalul de Argeș a prezentat recent concluziile incendiare ale raportului Curții de Conturi. Iar acum revenim cu detalii din contractul încheiat pe 19 august 2003 între Universitatea din Pitești și Argecom, contract semnat de rectorul de atunci, Gheorghe Barbu, și de managerul Argecom, Gheorghe Axinte.

Obiectul contractului: „Organizarea de activități care nu contravin Legii Învățământului”

18 contractPe 19 august 2003, Universitatea din Pitești închiria firmei Argecom, în buricul târgului, o suprafață de 429 mp pe o perioadă de 25 de ani, contra unei chirii-pomană de 500 de euro/trimestru. „Obiectul contractului îl constituie închirierea suprafeței de 429 mp (supraetajare peste fosta editură) pentru amenajare spațiu pe cheltuiala sa și organizarea de activități care nu contravin Legii Învățământului”. Numai că această prevedere a fost încălcată din construcție, spațiul fiind amenajat direct ca restaurant, iar ca bătaia de joc la adresa Universității Pitești și a corpului profesoral să fie completă, cârciuma a fost botezată  „Academica”. Absolut normal pentru semnatarii contractului, rectorul Gheorghe Barbu și studentul-profesor Gigi Axinte, care arată intenția încălcării legii, aici a început să se consume la greu băuturi alcoolice și să se organizeze nunți și botezuri. Surse de bani adevărați, totul în bătaia de joc față de contractul semnat între reprezentantul statului, rectorul Gheorghe Barbu, și partea privată, studentul Gigi Axinte.
De altfel, și Curtea de Conturi a constatat aceste ilegalități, chiar consemnând în actul de control că HG 128/1994 prevede clar: „În incinta unităților de învățământ de toate gradele se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice”. În mod limpede, pentru că intenția a fost evidentă, iar ilegalitățile se întâmplau exact cum fuseseră puse la cale, rectorul Gheorghe Barbu nu a observat timp de 6 (șase) ani că el personal îl ajută pe Gigi Axinte să „mulgă” financiar Universitatea de Stat din Pitești.  

Chirie-pomană la doar 0.38 euro/mp/lună

Analizând contractul cu dedicație făcut de UPIT cu Argecom, rezultă o chirie mai mult decât modică, de doar 0,38 euro/mp/lună, probabil cea mai mică chirie din România. Iar clauzele chiriei au fost și ele mai mult decât lejere. Prin contractul semnat, rectorul Gheorghe Barbu și Gigi Axinte au prevăzut  o perioadă de grație la plata chiriei de 5 luni după darea în folosință, în care Argecom să fie scutită de plata chiriei. Și, ca pomana să fie completă pentru Axinte, nu s-a prevăzut nicio chirie de la data încheierii contractului, 19.08.2003, până la darea în folosință a cârciumii, 1 iunie 2006. Și cum chiria nu era prevăzută, statul român, prin intermediul Universității din Pitești, nu a încasat nici măcar un leu timp de aproape trei ani, după cum corect au observat inspectorii de la Curtea de Conturi.

Argecom nu a plătit utilitățile, deși era obligată prin contract

În contract, la punctul 4.2, scria cât se poate de clar că Argecom se obliga să achite contravaloarea utilităților. Cine consumă – plătește.Numai că cei de la Argecom nu au plătit niciuna dintre facturile de la utilități timp de șase ani. Și ca ilegalitatea să fie și mai mare, valoarea utilităților consumate de Argecom între 19 august 2003 și 1 martie 2009 a fost suportată, ilegal, din fondurile UPIT, fapt constatat de către inspectorii Curții de Conturi.
În primăvara lui 2006, în urma unui control de la Ministerul Educației (venit tot la „lăcrămațiile” liderului sindical Mircea Bărbuceanu), s-a constatat că respectivul contract de închiriere a fost încheiat împotriva legii, fără licitație. Drept urmare, echipa de control de la Ministerul Educației a recomandat conducerii UPIT (Gheorghe Barbu era rector în acea perioadă) rezilierea contractului. Însă, în loc doar să rezilieze contractul, pentru că era nul de drept, fiind încheiat cu încălcarea legii, UPIT a declanșat acțiune în instanță pentru anularea acestuia. În aparență, un fel de scărpinare la urechea stângă cu mâna dreaptă, pe banii statului. În realitate, rectorul Gheorghe Barbu a tras de timp în favoarea partenerului privat Gigi Axinte, în vederea ieșirii din încurcătură. Astfel, a apărut soluția, întrucât în timpul procesului Argecom a formulat cerere reconvențională pentru acordarea de despăgubiri bănești, reprezentând contravaloarea construcției (total ilegale) ridicate pe terasa închiriată inițial.

Cei de la UPIT nu au făcut recurs, cum îi obliga legea

În mod suspect, pentru cine nu știa cârdășia dintre rectorul Gheorghe Barbu și Gigi Axinte, patronul ARGECOM și viitor lector universitar și inventator, cei de la UPIT nu au avut obiecțiuni la cererea reconvențională, care s-a dovedit soluția câștigătoare. Câștigătoare pentru Axinte și defavorabilă pentru Universitatea de Stat. De fapt, cei de la UPIT au mai făcut și alte fapte bune, tot pe banii statului, adică i-au dat aproape un milion de euro lui Gigi Axinte și, fiind probabil mulțumiți de sumă, n-au mai declarat nici recurs, după cum îi obliga legea. Așadar, așa cum scriu cei de la Curtea de Conturi, „până la data de 17.06.2008, Argecom a fost despăgubită cu 2.540.000 lei (25 de miliarde vechi!), sumă alocată de la bugetul de stat de către Ministerul Educației”. Pe bună dreptate, inspectorii de la Curtea de Conturi le impută celor de la UPIT „neutilizarea în justiție a tuturor căilor posibile de apel cu privire la despăgubirile stabilite de instanță”. Mai concret, „Universitatea din Pitești nu a formulat obiecțiuni la expertiza tehnică judiciară și nu a declarat recurs la sentința comercială pronunțată de Tribunalul Argeș, acceptând astfel plata unei despăgubiri în sumă totală de 2.901.856 lei fără a fi epuizate toate căile legale”.
Iată ce le-a răspuns, fără frică sau rușine, celor de la Curtea de Conturi fostul rector Gheorghe Barbu: „Din câte știu, s-a spus că recursul nu are sens, deoarece Universitatea a obținut ceea ce a cerut, anularea contractului”. Niciun cuvânt despre ilegalități și nici despre sumele uriașe din banii statului fraudate de Gigi Axinte, patronul firmei Argecom.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii