Web Analytics

Capitanul de pe Titanic, din Băbana

de | 22.03.2012 11:04 | Actualitate

# Primarii argeşeni au fost atracţia festivalului de Saint Patrick. Singura delegație  din România invitată anual la Downpatrick, la festivitățile organizate de 17 martie, cu prilejul Zilei Naționale a Irlandei, Saint Patrick’s Day, este cea a județului  Argeș. De altfel, între localitatea Downpatrick din Irlanda de Nord și Comunitatea Montană Iezer Muscel, există o înfrățire ale cărei baze au fost puse în urma cu șapte ani. Dincolo, însă, de un simplu acord oficial semnat de primari,cu timpul s-a format o strânsă relație de prietenie  între argeșeni și irlandezi, ceea ce a făcut ca, și în acest an, delegația condusă de președintele CMIM, consilierul județean Leonard Soare, din care au făcut parte primarii comunelor Albota, Bascov, Băbana și Buzoiești, să se bucure de o primire deosebit de călduroasă.

Irlanda în sărbătoare

Primul popas este la Dublin, capitala Irlandei, impresionantă prin nonconformismul locuitorilor săi dar și prin trepidanta viață de noapte care îi ispitește pe turiști să intre în pub-urile ticsite. Muzica irish se aude aproape în orice colț al citadelei iar renumita bere Guinness curge gârlă, ostoind setea petrecăreților, fie ei femei sau bărbați, tineri sau bătrâni. Reprezentanți ai unui popor vesel, care nu se dă înapoi de la niciun fel de petrecere, argeșenii sunt uimiți de modul în care localnicii se distrează, dar bat destul de repede în retragere, mai ales că oboseala călătoriei își spune cuvântul. Ziua începe la fel ca și în alte orașe ale lumii, cu oameni care merg grăbiți către locul de muncă și copii,  cu părul roșcat, așteptând în stațiile de autobuz mijlocul de transport către școală. Destul de repede se deschid restaurantele sau micile localuri cu fel de fel de oferte de breakfast.  Pub-urile și multitudinea de magazine de suveniruri se deschid și ele, fiind repede luate cu asalt de turiști, cu toate că weekend-ul încă nu a început. Peste tot, lucrează români care intră în vorbă cu noi pentru că au nostalgia locurilor natale dar ne mărturisesc că nu s-ar întoarce prea repede în țară pentru simplul motiv că în Irlanda munca le este bine răsplătită. Este vinerea de dinaintea Zilei Naționale, iar muzica tradițională irlandeză creează o atmosferă de sărbătoare așa cum întâlnim  la noi de Crăciun. Turiștii vin încontinuu, din toate părțile lumii, spre bucuria comercianților și hotelierilor care au făcut rezervări încă de la începutul anului. Părăsim Dublinul pentru Belfast foarte atenți să vedem un semn oarecare de demarcație între Irlanda de Sud și Regatul Unit. Nu găsim. Doar culoarea diferită a plăcuțelor indicatoare și a liniilor indicatoare de pe autostrada la fel de netedă de la un cap la altul. Verdele ireal al dealurilor molcome este, și el, același. Și  totuși, cu cât ne apropiem de destinație, în spatele perdeluțelor de la ferestrele caselor frumos aliniate, parcă vedem cum se desfășoară ritualul ceaiului de la ora 5.

Primarii, tot cu gândul la grijile din țară

Cu un ochi pe geam și unul pe display-ul telefonului pe care le sosesc mesaje din țară, primarii noștri nu se pot detașa de realitatea  de pe meleagurile mioritice, mai ales că au lăsat județul în plină forfotă electorală – chiar daca neoficială. “Ducele” de Albota sună neîncetat să dea dispoziții la Primărie și ia, de pe locul din față al autocarului, decizii legate de echipa locală de fotbal. Toma de la Buzoiești și Stancu de la Bascov țin și ei tot timpul legătura cu comunele pe care le conduc, vrând să fie la curent cu tot ce “mișcă” în țară.  De altfel, toți pesediștii din autocar sunt preocupați de acest subiect. Doar rezultatele unui sondaj de opinie care îi dă pe toți câștigători la mare distanță de voturi, față de contracandidați, le mai descrețește frunțile primarilor. Se fac comentarii despre scrutinul din iunie, se gândesc strategii. Doar Bebe Ivan de la Băbana este mai tăcut, gândindu-se la vreo hotărâre importantă. Între timp ni se adaugă în autocar delegația letonă, în care regăsim  vechi prieteni. Celelalte delegații din Estonia, Malta, Bulgaria, Franța, Irlanda, le întâlnim seara, la hotel.   Întâlnirea este emoționantă pentru că toți sunt prieteni vechi, parteneri într-o multitudine de proiecte europene. Dar timpul trece repede și urmează Marea Zi, 17 martie, așa că toată lumea merge la culcare.

Delegația din Argeș, apreciată de irlandezi

Ziua Națională a Irlandei debuteaza la Downpatrick, cu un seminar pe tema voluntariatului, parte a proiectului cu finanțare europeană “Winning in twinning” (Prin înfrățire câștigăm). Seminarul este moderat de John Noble, gazda noastră, prezentarea CMM Argeș despre voluntariatul social și administrațiile locale fiind făcută impecabil de Mihaela Neagoe de la Consiliul Județean. Trebuie spus că John este președintele Parteneriatului de înfrățire Downpatrick, cel care de-a lungul anilor a legat prietenii cu numeroase țări din Comunitatea Europeană. Următoarea întâlnire din cadrul acestui proiect va avea loc în Malta, în luna aprilie, iar în România în ultima săptămână din august.
Urmează pregătirile pentru festivalul de St Patrick’s Day, fiecare străduindu-se să se prezinte cât mai bine. Defilarea este punctul de atracție al evenimentelor, așa că toată suflarea din Downpatrick și împrejurimi, cu cățel cu purcel, având buchetele de trifoi la rever, tatuaje pe față, peruci și bărbi de spiriduși, se strânge pentru a admira carele alegorice, fanfarele, școlile de irish dance etc. Surpriza delegației argeșene pentru evenimentul din acest an este oferită de cine altul decât primarul de la Băbana, Bebe Ivan, care s-a costumat în căpitan al navei Titanic! Steagul tricolor purtat de “căpitan” eșarfele colegilor și stegulețele din mâinile românilor au smuls ropotele de aplauze ale spectatorilor de pe tot traseul de câțiva kilometri. Ajunși în fața tribunei oficiale, argeșenii dau mâna cu oficialitățile, cu fostul primar, cel pe timpul căruia s-a realizat înfrățirea, dar și cu actualul, care primește cu plăcere steagul României oferit în dar. Primul cetățean al Downpatrick nu se desprinde de steagul nostru nicio clipă, ținându-l în mână până la sfirșitul ceremoniei. Inutil să mai spunem că atracția serii, la cina oficială și degustarea de băuturi tradiționale a fost tot Bebe Ivan, care a servit vinurile și țuica aduse tocmai din Argeș, îmbrăcat cu una din ținutele sale excentrice și stârnind admirația tuturor. S-a încheiat o zi dragă irlandezilor care știu să o cinstească și să se bucure de ea, așa cum o fac americanii, francezii și italienii… Așa cum noi nu o facem, poate pentru că atâția ani de comunism au demonetizat cuvântul ”patriotism”, poate pentru că încă avem un gust amar atunci când ne amintim de defilările forțate de la 23 august, poate pentru că 1 Decembrie pica într-o zi de iarnă… Poate pentru că….

La Belfast, pe şantierul unde s-a construit Titanicul

Vizita noastră la Belfast nu putea să nu includă o privire în fugă aruncată șantierului pe care s-a construit Titanicul, de la a cărui scufundare se împlinesc 100 de ani, comemorare căreia Irlanda îi va dedica  peste două săptămâni festivități speciale, dar și o vizită la batrânul hotel de la Newcastle, la malul Mării Irlandei, locația preferată de Charlie Chaplin. A… și, desigur, ultima noapte petrecută la  vechea moară transformată în hotel, despre care localnicii povestesc că ar fi bântuită, dând evident o aură de mister, mult apreciat de vizitatori, locului. În fine, toate ingredientele necesare unei rețete de suces în turism, lucru la care irlandezii se pricep de minune și de la care avem de învățat și putem învăța doar prin intermediul schimburilor de experiență  încurajate de Uniunea Europeană prin finanțări anume destinate întâlnirilor dintre cetățeni. 
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii