Web Analytics

CANOTAJ POLITIC: Reglare de conturi guvernamentale „pe spinarea” sportului

de | 17.08.2022 08:34 | Actualitate, Home, Politica si Administratie, Sport

Barca plină de medalii a canotajului e trasă de un curent periculos către un scandal care foloseşte unor interese politice. În loc de încurajări şi premii, canotorii s-au trezit în mijlocul unui scandal care nu-i priveşte şi pe care nu-l merită absolut deloc. Absenţa oricărui reprezentant al ministerului Sportului de la revenirea în ţară a sportivilor a declanşat o vâlvătaie de acuze, jigniri şi nemulţumiri, care a cuprins în primă fază reţelele de socializare şi a trecut imediat în zona politicului. Nu e un secret pentru nimeni că în interiorul coaliţiei de guvernare sunt frământări şi din mai multe motive, inclusiv legate de unele declaraţii ale premierului maghiar Viktor Orban, s-a pus problema îndepărtării UDMR din Guvern. Ruptura părea iminentă la finele lunii iulie, dar gândul la vacanţă a înăbuşit gâlceava. Acum, când toamna este tot mai aproape, a apărut un motiv pentru reaprinderea scandalului. Dincolo de asta, înainte de discuţiile legate de acest divorţ, când se plămădea o listă cu miniştrii care vor fi remaniaţi, Eduard Novak, titularul de la sport, era primul pe aceasta, din cauza unor gafe, unele legate tot de sosirea unor performeri în ţară. Neînţelegerea/lipsa de comunicare/gafa/reaua intenţie legată de întâmpinarea canotorilor serveşte perfect unor scopuri politice. Flotila de aur a canotajului poate scufunda bărcuţa guvernării. După ce a fost depăşită prima etapă, în care comentatorii profesionişti şi amatori au inundate reţelele de socializare s-a trecut la a doua, în care politicieni cunoscuţi dau mesaje clare.

Citește și: Eleve de la liceul din Ştefăneşti au băut şi s-au bătut într-un hotel din Polonia

Deputatul Eduard Popica (PSD) s-a declarat nemulţumit de faptul că niciun oficial al Ministerului Tineretului şi Sportului nu a aşteptat la sosirea în ţară canotorii medaliaţi la Munchen: „La întoarcerea în ţara, pe aeroport, sportivii noştri, care au dus pe cele mai înalte culmi numele sportului românesc, nu au fost întâmpinaţi de niciun oficial al Ministerului Tineretului şi Sportului. Am putea înţelege ca domnul ministru Eduard Novak, care anunţa acum ceva timp că bugetul aprobat pentru 2022, de 571 de milioane de lei, este cea mai mare sumă alocată sportului în ultimii ani, a avut un program încărcat şi a omis sa aştepte, nu sa premieze, ci măcar sa le strângă mâna şi să ii felicite pe performerii sportului cu vâsle, dar nu putem admite ca nu ar fi putut încropi o delegaţie a ministerului care să întâmpine sportivii români. Este inadmisibilă inacţiunea ministerului şi aşteptăm cu mare interes o reacţie din partea conducerii acestuia. Felicitări canotorilor romani, antrenorilor şi tuturor celor care au contribuit la o astfel de performanţă cu care pe noi, românii, ne-aţi făcut mândri!”. Acesta este doar un exemplu, dar reacţiile sunt mult mai multe şi sunt manifestate în special în birouri, acolo unde se fac şi se desfac alianţele politice. Demisia lui Novak se cere intens, dar planul de bătaie este mai amplu, şi prevede ca la guvernare să mai rămână doar două partide, PNL şi PSD.

De unde a pornit scandalul? Lotul de canotaj al României, format din 35 de sportivi, a fost primit, luni, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, de conducerea Federaţiei Române de Canotaj, rude, prieteni şi cunoscuţi, la întoarcerea de la Campionatele Europene de la Munchen (11-14 august), acolo unde canotorii români au cucerit cinci medalii de aur şi trei de bronz. La festivitatea de primire nu a participat Eduard Novak şi nici vreun alt reprezentant al Ministerului Sportului.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a încropit o explicaţie şi a scris pe Facebook că primirea delegaţiei la Salonul oficial de la Otopeni, a fost organizată de Federaţia Română de Canotaj, Ministerul Sportului nefiind invitat să participe nici la organizare, nici la evenimentul în sine, şi nici nu a primit o informare oficială în acest sens: „Vreau să felicit încă o dată canotorii români, dar şi antrenorii, federaţia şi pe toţi cei care au pus umărul la rezultatele lor remarcabile, pentru performanţele istorice de la Campionatele Europene. Am transmis mesaje de felicitare, publice şi private, şi în timpul competiţiilor, pe care le-am urmărit îndeaproape, cu emoţie, mândrie şi interes. Primirea delegaţiei noastre la revenirea în ţară a fost organizată de Federaţia Română de Canotaj. Federaţia a programat evenimentul, s-a ocupat de închirierea Salonului Oficial şi a invitat presa. Ministerul Sportului nu a fost invitat să participe nici la organizare, nici la evenimentul în sine, şi nici nu a primit o informare oficială în acest sens. Vă asigur că am fi onorat cu mare bucurie orice propunere de participare, în orice formă, cum am făcut-o de atâtea ori când sportivii români au revenit în ţară cu rezultate internaţionale”. Novak a mai spus că are tot respectul pentru canotaj şi de aceea a decis creşterea bugetului alocat cu peste 50 la sută. „Am tot respectul pentru canotaj, este unul dintre sporturile cu cea mai constantă şi îndelungată tradiţie în performanţă. Aprecierea corectă a rezultatelor deja obţinute, dar şi a potenţialulul pe care acest sport îl are, au făcut ca Ministerul Sportului să crească în acest an bugetul alocat Federaţiei Române de Canotaj cu peste 50%. Toate solicitările către minister au fost aprobate, am manifestat deschidere şi susţinere, tocmai pentru că respectăm valoarea şi competenţa. Rezultatele de la Munchen sunt istorice, cu adevărat.

Este regretabil că aceste momente de glorie, la care sportivii au dreptul şi de care ar trebui să se bucure din plin, sunt deturnate pe un fond care nu are nimic de-a face cu performanţa sau cu realitatea, cu esenţa sportului sau a succesului. Şi este regretabil şi că revenirea junioarelor de la gimnastică nu are parte de aceeaşi atenţie. Vă asigur că nu există bucurie mai mare pentru mine decât reuşita unui sportiv şi că am un respect nesfârşit pentru sacrificiul şi munca din spatele acestor reuşite. Canotorii români sunt nişte eroi. Le doresc să nu se lase umbriţi de acest fals conflict şi le mulţumesc pentru bucuria pe care ne-au adus-o tuturor!”.

Cadrul unui divorţ este creat, iar canotajul poate contribui, fără să vrea, la debarcarea unui ministru sau a unui partid.

Citește și: Mama pilotului mort se revoltă pe Primăria Lunca Corbului: „Am cerut ca strada pe care locuim să poarte numele fiului meu. Mi se pare inuman refuzul”

Preşedintele Federaţiei de Canotaj, marea campioană Elisabeta Lipă (fost ministrul al Sportului în Guvernul Cioloş) a comentat incidentul: „Probabil că cine trebuia să-i primească a considerat că are alte priorităţi mult mai importante decât să aştepte un lot olimpic care a venit acasă cu opt medalii. Îmi este foarte greu să comentez acest comportament pentru că chiar nu există loc de comentarii”. Lipă a făcut şi o precizare foarte importantă spunând sportivii s-au antrenat în Italia pentru această competiţie, în România neexistând infrastructură necesară pentru pregătirea din perioadele de iarnă.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Dincolo de manipulările politice, acesta este un exemplu numai bun de studiat legat de felul cum autorităţile pot încurca lucrurile care încep să meargă şi pot strica munca şi bucuria unor oameni.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *