Web Analytics

Campanie pentru donare de sânge, în județul Argeș

de | 13.08.2021 15:50 | Actualitate

Numărul donatorilor de sânge este în scădere în județul Argeș. Din acest motiv, Direcția de Sănătate Publică Argeș a inițiat o campanie de mobilizare a argeșenilor pentru cei aflați în suferință. Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești este de luni până vineri, între 08:00 și 13:00. Pot dona și persoanele vaccinate anti-Covid-19. Donatorii pot beneficia, la cerere, de o zi liberă de la serviciu, tichete de masă sau decontarea cheltuielilor de transport din ziua donării. 
„Potențialii donatori de sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Vârstă între 18 și 55 de ani;
Greutate peste 50 kg;
Puls regulat, 60-100 bǎtǎi/minut;
Tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
Fără intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
Fără consum de grăsimi/alcool cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
Femeile nu pot dona sânge dacă sunt însărcinate/lăuze/în perioada menstruală;
Nu pot dona sânge cei aflați sub tratament pentru afecțiuni precum: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatitǎ (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste(-) 6 dioptrii, cancer.
O persoană vaccinată poate dona:
– după vaccinare cu vaccin Pfizer sau Moderna – dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrare și nu au prezentat simptome, sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom;
– după vaccinare cu vaccin AstraZeneca sau Johnson – dacă au trecut cel puțin 4 săptămâni de la administrare și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin 4 săptămâni de la remiterea oricărui simptom.
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, urmǎtoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituția de profil;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariați; o zi scutire de frecvență, în ziua donării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
Înainte de a dona:
Dimineața înainte de recoltare puteți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe.
Nu fumați înainte și după donare cu o oră.
De asemenea, veniți la donare odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului!
Criterii de excludere permanentă: afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială severă cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronșic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.
Criterii de excludere temporară: boli infecțioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente”, se arată într-un comunicat de presă.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii