Vindecat de COVID, un piteștean a donat plasmă și a doua oară

de | 9.06.2020 12:43 | Actualitate

Instituția Prefectului Argeș informează că primul donator de plasmă umană din județ a revenit azi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești pentru încă o donație. Este vorba despre Florin Popa, electrician, din Pitești, care a înțeles importanța gestului său și a răspuns solicitărilor autorităților. Plasma recoltată va fi folosită la tratarea bolnavilor de COVID.

„Până în prezent, la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești s-a recoltat plasmă umană de la 5 donatori, prin plasmafereză (un bărbat din Pitești, de 47 de ani, o femeie de 39 de ani, din Pitești (asistentă), un bărbat de 43 ani din Pitești (polițist)- care va veni din nou să doneze, un jandarm de 33 de ani din Pitești și o femeie de 45 de ani din Pitești). În plus, de la 4 donatori s-a recoltat sânge, din care s-a extras apoi plasmă umană. Dintre pacienții vindecați de COVID din Argeș, 27 nu se încadrează pentru donare, având peste 60 de ani sau boli cronice”, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului Argeș.

Aparatul de plasmafereză de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești  a fost pus la dispoziție, cu titlu gratuit, pentru un an, în urma unui protocol încheiat pe 15 aprilie între DSP Argeş şi firma Besmax Pharma. Adus în județ și pus în funcțiune prin efortul combinat al reprezentanților Guvernului, Instituției Prefectului Argeș și al specialiștilor de la DSP Argeș, aparatul de plasmafereză poate ajuta la vindecarea pacienților COVID, prin tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii