Încă din toamnă, Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying prin care aducem în lumină eforturile de prevenire a violenței școlare. Activități de educație juridică în școli, în care este abordată și tema bullying-ului, realizează și avocații din Argeș, încă din anul 2015, sub conducerea decanului de atunci, avocata Ioana Luminița. A fost mai întâi un proiect pilot, în școli și licee din județ, alături de Curtea de Apel Pitești, IȘJ, IPJ, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și alte instituții, ulterior a devenit unul național, despre care ne-a vorbit decanul Baroului Argeș, avocatul Dragoș Nicolescu.
„În anul 2022, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a început proiectul național «Fii avocat în școala ta», proiect pe care toate Barourile din România îl desfășoară și astăzi prin intermediul avocaților, poate cel mai amplu proiect de responsabilizare și de responsabilitate socială din România, desfășurat pe bază de voluntariat, Doamna Avocat Luminița Ioana devenind coordonatorul național al proiectului (din partea UNBR). În județul Argeș, datorită implicării avocaților din Baroul Argeș în acest proiect, educația juridică de bază pentru orice cetățean ajunge în foarte multe școli și licee, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Argeș. Menționez aici contribuția domnului Inspector General Dumitru Tudosoiu care deținea această funcție și la început, în anul 2015, dar și a doamnei profesor Alina Manea care a deținut funcția de Inspector Școlar General o perioadă de timp. În cadrul activităților proiectului, avocații prezintă elevilor de gimnaziu și de liceu informații despre drepturi și libertăți fundamentale ale omului, dar și informații despre obligațiile cetățenești ale fiecărui individ ca subiect de drept, firește conform dezvoltării fiecărei categorii de vârstă. Desigur, bullying-ul, deși este o noțiune mai degrabă specifică domeniului psihologiei, în domeniul dreptului este o formă de violență cu posibile consecințe juridice, astfel încât acest subiect este atins în foarte multe cazuri în prezentările colegilor avocați”, ne-a povestit decanul Dragoș Nicolescu.
Întrebat cât de important este ca tocmai specialiștii în Drept să le vorbească elevilor, avocatul a explicat că „Prezentarea unor noțiuni juridice, indiferent de cei cărora li se adresează prezentările, trebuie să fie apanajul practicienilor dreptului. Din practica dreptului se nasc situații care nu pot fi transmise doar prin cunoștințele teoretice, astfel încât nici măcar absolvenții de facultăți de drept nu pot transmite la un nivel practic informații de bază despre instituțiile de drept, prezentarea lor neputând să depășească un nivel abstract, greu de înțeles de către elevii din școli și licee. Astfel, modul de prezentare al practicienilor dreptului, avocați, judecători, procurori, polițiști, ajunge mult mai bine în conștiința elevilor deoarece are un grad ridicat de concret, iar concretul sedimentat în conștiință o menține trează pe aceasta din urmă în speranța prevenirii unor situații de nedorit”.
„Cadrul legal pentru orele de educație juridică în școli și licee există deja în partea opțională”
L-am întrebat pe decan și dacă are speranța că vor exista ore de educație juridică în școli. „La nivel legislativ, cadrul legal pentru orele de educație juridică în școli și licee există deja în partea opțională și aceasta se datorează tocmai proiectelor amintite anterior. Există și colegi avocați în țară care, îndeplinind condițiile pentru a lucra în învățământ, desfășoară ore de educație juridică. Până la urmă este o chestiune de vocație și, cu siguranță, de opțiune a fiecăruia”, este de părere Dragoș Nicolescu.
„Cazuri în care s-a ajuns la o soluție punitivă sunt foarte puține, tocmai din cauza dificultății sarcinii probei”
Decanul ne-a vorbit și despre cum bullying-ul este foarte greu de demonstrat. „Așa cum am spus anterior, bullyingul este o formă de violență, iar Codul Penal sancționează violența. Nu este necesar ca bullyingul să fie reglementat ca infracțiune distinctă, deoarece bullyingul poate fi inclus în noțiunea de «alte violențe», fenomenul fiind o formă de violență psihică. Sunt exemple multiple în ceea ce privește infracțiunea de loviri sau alte violențe săvârșită prin modalitatea violențelor psihice. Însă, în justiție, adevărul juridic este diferit de adevărul din afara justiției, deoarece adevărul juridic înseamnă ceea ce poate fi dovedit. Ori, realitatea ne arată faptul că, în situația violențelor de natură psihică, dovada este greu de făcut, în cele mai multe cazuri, aproape imposibil. Chiar și în situația infracțiunilor de amenințare și de șantaj, cazuri în care s-a ajuns la o soluție punitivă sunt foarte puține, tocmai din cauza dificultății sarcinii probei”.
0 Comentarii