Web Analytics

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș atenționează: Industria HoReCa este îngenuncheată! SALVAȚI industria HoReCa!

de | 22.02.2021 13:07 | Actualitate, Economie

25,9% a fost indicele de utilizare netă a capacității de cazare turistică în funcțiune în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020 în România. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, numărul de sosiri ale turiștilor români a fost cu 43% mai mic, în timp de numărul turiștilor străini a înregistrat o scădere cu 81%. Lista neagră a pierderilor poate continua cu date care privesc efectivul de salariați din categoria ”Hoteluri și Restaurante”: 203 mii persoane în decembrie 2020 față de 218 mii în decembrie 2019, adică 15000 de locuri de muncă pierdute! Și alte mii în pericol de dispariție dacă ne raportăm la previziunile pentru 2021!

### Măsurile anti-Covid au prăbușit turismul românesc!

HoReCa pe un drum fără întoarcere!” a fost unul din sloganurile folosite recent în protestul anagajaților HoReCa, care și-au strigat public disperarea. Se împlinește în curând un an de când unitățile HoReCa au stat închise la interior sau deschise în regim de doar 30% capacitate, deși au arătat toată disponibilitatea de aplicare a regulilor de distanțare și a normelor sanitare. Măsurile extrem de dure au perturbat direct activitatea sectorului HoReCa și indirect activitatea întregului lanț de valoare asociat – care include agențiile de turism, transportatorii, organizatorii de evenimente, furnizorii, intermediarii etc. – adică peste 400.000 de locuri de muncă! La acestea se adaugă pierderile suferite de familiile celor rămași șomeri, pierderile statului din încasările de impozite și taxe sau chiar pierderile suferite de turiști și consumatori, care nu au mai avut acces la spații de relaxare, socializare etc.

CITEȘTE ȘI: Preluarea Electroargeș SA, blocată la iniţiativa unui fost membru al Consiliului de Administraţie al SAI Muntenia Invest

Previziunile pentru anul 2021 sunt rezervate și stau în continuare sub semnul incertitudinii. La finalul anului 2020, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structurile de cazare, structurile de alimentației și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei Covid-19. Ordonanța nu a produs încă efecte și orice întârziere în acest sens crește riscul ca agenții economici să intre în faliment și în imposibilitatea de a mai funcționa. Mai mult, prin proiectul de buget pentru anul în curs, Guvernul a decis eliminarea acordării voucherelor de vacanță pentru 2021, cu efecte imediate asupra scăderii dramatice a cererii în turism.

## Industria HoReCa are nevoie de sprijin! Salvați industria HoReCa!

Camera de Comerț și Industrie Argeș a urmărit atent evoluția pierderilor economice și sociale în industria HoReCa local și solicită factorilor de decizie să susțină supraviețuirea și resetarea sectorului printr-o serie de acțiuni concrete:

  • Eliminarea restricțiilor care privesc accesul la facilitățile de recuperare – relaxare din unitățile hoteliere (spa-uri, piscine, săli de fitness etc.), în condițiile respectării tuturor normelor de securitate (crearea de trasee, menținerea igienei stricte, respectarea utilizării unei capacități de maxim 30-50% etc.).

  • Consultarea și implicarea reprezentanților HoReCa în Comitetele Județene pentru Situații de Urgență care decid scenariile de funcționare pentru agenții economici. Astfel, vor putea fi prevenite sau chiar evitate situațiile care au dus la închiderea activității după doar câteva zile de funcționare (a se vedea cazul Cluj Napoca).

  • Revenirea la decizia acordării voucherelor de vacanță și în anul 2021. Voucherele de vacanță trebuie văzute ca o investiție, nu o cheltuială! Voucherele asigură în mare parte dezvoltarea turismului intern și există date concrete care arată impactul pozitiv în ceea ce privește creșterea cererii pentru turism, crearea de noi locuri de muncă, eliminarea turismului ”la negru”, stimularea consumului sau creșterea satisfacției angajaților. Mai mult, este dovedit că 1 leu investit în vouchere aduce 0,51 lei la PIB-ul României, adică mare parte din bani se reîntoarce la sursă!

  • Aplicarea cu celeritate a schemelor de ajutor pentru industria HoReCa și pregătirea unor programe cu aplicabilitate imediată în cazul în care se mai decid întreruperi de activitate în acest sector. Guvernul însuși recunoaște în expunerea de motive la Ordonanța de urgență că turismul este un sector important al economiei naționale, cu un impact direct de peste 5% la formarea PIB-ului și că acordarea ajutoarelor de stat pentru HoReCa este ”o cerință reală cu un impact mare asupra echilibrelor macroeconomice ale României”.

### Solicităm așadar tuturor factorilor de decizie la nivel local și național să ia în considerare – în regim de urgență – aceste măsuri și să susțină supraviețuirea HoReCa în condiții de impredictibilitate pandemică!

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii