Web Analytics
scris joi, 20.01.2022

Calitatea relaţiilor şi sănătatea noastră

Relațiile de calitate și nu cantitatea lor sunt cele care ne protejează de boală sau fac ca o bună parte din boli să nu se poată agrava. Când suntem stresați corpul nostru elimină cortizol și, dacă această situație persistă un timp îndelungat, sănătatea noastră va avea de suferit. Cortizolul eliberat pe termen lung este implicat în scăderea imunității, apariţia bolilor cardiovasculare și agravează diabetul sau hipertensiunea. Sentimentele pozitive contează pe plan medical, iar relațiile nocive reprezintă un factor de risc.
Hormonii care sunt eliberați atunci când avem relații de calitate sunt aşa-numitul trio responsabil al emoțiilor pozitive: oxitocina, serotonina și dopamina. Oxitocina, denumită și „hormonul dragostei”, aduce încredere, empatie și atașament în relații. Valori scăzute ale oxitocinei sunt legate direct de depresie. Puteți să vă ridicați nivelul de oxitocină în momentul în care îmbrățișaţi pe cineva, primiți un masaj sau întrețineți relații intime.

Calitatea relaţiilor şi sănătatea noastră

Citește și Astenia de toamnă. Mit sau realitate?

Serotonina joacă un rol crucial în reglarea emoțională și este responsabilă pentru starea de bine și stabilitatea emoțională. Vă puteți îmbunătăți nivelul de serotonină prin expunerea la soare, exerciții fizice sau prin discuții cu un psiholog sau mentor.
Dopamina este implicată în controlarea stării psihice și memorie. Aceasta crește și se activează în momentul în care există un comportament de tip acțiune-recompensă. Dopamina permite să simțim plăcere, satisfacție și, implicit, ridică motivația.

Toata chimia corpului nostru se schimbă în bine în momentul în care suntem senini.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Semne ale abuzului

Distribuie!

0 Comentarii