Web Analytics

Calinic şi muntele. O cumpănă în drum spre Vf. Moldoveanu

de | 14.05.2020 13:20 | Actualitate

# În poza cu dvs. protejându-vă de virus în grădina Palatului Arhiepiscopal, sunteți îmbrăcat într-un costum portocaliu. E de salvamontist?
– Adevărat, e de salvamontist!
# Știu că Înalt Preasfinția Voastră mai merge în drumeții și căută compania oamenilor de munte, implicit a celor de la Salvamont. În ce conjunctură v-au dăruit acest echipament?
– Trebuie să știți că fac parte din Asociația Salvamont România, cu Legitimația nr. 1. Sunt și părintele spiritual al acestei asociații, ales prin vot! Am toate documentele și costumațiile necesare. Voi face drumeții oficiale de lucru, cu ei, în toți munții României! Dacă doriți, vă pot remite imagini de pe documente, ca să verificați.

„În aprilie 2018, salvamontiștii m-au numit părintele lor spiritual”

# Și când s-a întâmplat înregimentarea dvs. la Salvamont România?
– Înregimentarea în Salvamont România a fost în urma hotărârii conducerii asociației, după ce fusese la Argeș o adunare, atunci când s-a lansat cartea lui Valentin Retevoi „MUNTELE – RAI SI IAD”. A fost o carte scrisă la rugămintea noastră, unde se evidențiază salvările turiștilor în Carpații Argeșului, el fiind președintele Asociației Salvamont Nucșoara, iar Calinic Argeșeanul – președinte de onoare. M-am bucurat de hotărârea salvamontiștilor din România care s-au gândit la Calinic Argeșeanul, votându-l părintele lor spiritual. Acordarea însemnelor a fost în aprilie 2018, de către Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani – România. Aceasta a avut loc în cadrul festiv, oficial, la Cancelaria Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
# De unde dragostea dvs. pentru munte?
– Sunt născut în munții Neamțului. Iar de pe moșia strămoșească m-am trezit zărind Ceahlăul.

„Când eram în Moldova, am mers pe cărările lui Calistrat Hogaș”

# Puteți enumera câteva vârfuri pe care ați urcat când erați mai tânăr sau chiar și la maturitate, în anii din urmă?
– Când eram în Moldova, am mers pe cărările descrise de Calistrat Hogaș, doar pe jos, cu piciorul, toți munții Neamțului, inclusiv Ceahlăul. În Transilvania, am urcat în Munții Apuseni, în Munții Țibleșului, apoi am făcut Bucegii, cu Vârful Omului, Vârfurile Moldoveanu și Negoiu din Făgăraș.
# Pe Moldoveanu și Negoiu cam la ce vârstă ați urcat?
– Acum aproape 30 de ani. Aveam, deci, peste 40 de ani. Zona montană a Argeșului și Muscelului este fascinantă! Îndrăznesc să merg în drumeții montane și acum, dar sunt temeri că nu prea ascult. Sunt niște reguli stricte. Odată, prin 2009, eram gata să mă prăbușesc în hăul munților. Doar mâna Domnului Dumnezeu m-a salvat, în câteva secunde!

„M-a prins de mână când începusem să alunec în prăpastie”

# Chiar asta voiam să vă întreb, dacă ați avut vreo cumpăna pe munte și cum ați ieșit din ea?
– S-a întâmplat în luna august 2009. Am pornit în munți, pregătiți să ne bucurăm de o drumeție unică – întâlnirea cu Vârful Moldoveanu. Poate că l-a apucat supărarea, că n-ar fi cazul să se mai cocoțeze un alt “moldovean” în împrejurimile lui, așa că, văzând vremea nepotrivită unei escaladări, ne-am odihnit pentru întoarcere. Înainte de plecare, am rugat pe Valentin Retevoi să meargă înaintea mea, la distanţă de doi metri, iar pe Ciprian Necula, la doi metri în spate, pentru a fi încadrat, pentru siguranță, în caz de alunecare. Pornim la vale în șir indian. Cristi Gheorghe, cameramanul, încheia pavăza vie, pentru evitarea oricărei surprize. Drumul era garnisit cu pietre, ca ouăle de găină, care alunecau în toate părțile, fiind aproape rotunde și lustruite de atâta călcătură. Mergând, cam fără grijă, picioarele alunecând odată cu pietrele, mi-am pierdut echilibrul și, căzând spre prăpastie, Cristi, care filma din urmă, a văzut și a strigat puternic: „Ciprian!!!!”, care era la doi metri în spate. Automat, Valentin Retevoi, auzind strigătele, s-a întors și m-a prins de mână într-o fracțiune de secundă, când eu, deja, începusem să alunec în prăpastie. M-am adunat de pe jos, mi-am scuturat hainele și am început să calc cu mai multă grijă. Am ajuns cu bine acasă. Durerile din cazătura ușoară le-am resimțit câteva săptămâni. De atunci, salvamontiștii sunt prudenți când aud de Calinic că ar dori să escaladeze munţii.

„Cine pășește pe munți este o zidire din apropierea lui Dumnezeu”

# Ciprian Necula e alpinist? E călugăr? Despre ceilalți doi am înțeles cine sunt…
– Ciprian Necula este inspector eparhial și preot de mir la Bădești, mare alpinist. Cristian Gheorghe este cameraman eparhial, iar Valentin Retevoi este directorul Seminarului „Sfântul Neagoe Vodă Basarab” și salvamontist. Vă vom trimite cartea lui, unică în peisajul montan de salvare a turiștilor din munți.
# M-aș bucura, abia aștept să o citesc, eu însumi fiind un montaniard împătimit, cam târzior, e drept. La 46 de ani am urcat prima dată pe Vf. Moldoveanu și de atunci, acum am 52, de șase ani consecutiv, nu m-am mai oprit. Vara trecută am urcat cu amândoi copiii.
– Cine iubește răsfățul în natură și mai ales pășește pe munți este o zidire din apropierea Domnului Dumnezeu! Felicitări că ați mers și cu pruncii pe munte!

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii