Web Analytics

Călin Vlasie a pus Băbana pe harta culturală a ţării

de | 3.11.2022 11:40 | Actualitate, Cultură, Home

Cu adevărat, omul sfințește locul. Câtă vreme a condus Editura „Paralela 45” din Pitești, pe care a dus-o pe locul al treilea din țară, după „Humanitas” și „Polirom”, poetul și editorul Călin Vlasie avea un singur regret. Că la ușa sa nu se afla un gazetar local care să ia un scurt interviu celor care îi treceau pragul, cum ar fi Nicolae Manolescu, Ion Bogdan Lefter, Vasile Andru, Gheorghe Crăciun, Costi Stan ș.a.

Prin voia sorții, Călin Vlasie a pierdut editura pe care a fondat-o. Mutat în comuna Băbana, a ținut să facă tot ce știa mai bine, înființând o nouă editură, ROCART. Una cu colecții speciale – „Qpoem”, „Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie MIHAI EMINESCU”, „Opera poetică”, „Poeți de azi” ș.a. Așa s-a ajuns la situația ca mari scriitori români, unii de manual, să-l caute la Băbana, fie și numai pentru a semna contracte pe drepturi de autor. Cei mai mulți sunt din Generația 80, din care poetul Călin Vlasie însuși face parte, și pe care i-a promovat după 1993.

Iată câteva nume importante: Liviu Ioan Stoiciu, Matei Vișniec, Gellu Dorian, Simona Popescu, Ioan Es. Pop, Dumitru Chioaru, Vasile Dan, Aurel Pantea, Ion Potolea (fost marinar în anii 80), Romulus Brâncoveanu, Grigore Chiper. Dar și din alte generații, dar tot de top, precum Ovidiu Genaru, Marius Ganea, Dana Fodor Mateescu. Pe toate cărțile publicate apare mențiunea „Băbana”, ca loc al apariției.
Primarul Bebe Ivan trebuie să fie mândru. Comuna pe care o conduce, prin Călin Vlasie, omul-instituție, a fost pusă pe harta culturală a țării în doar câțiva ani. Prin editor, a ajuns să-i și cunoască pe marii autori. Aventura continuă!

Citește și O nouă carte de versuri a lui Călin Vlasie

Citește și Poetul piteştean Călin Vlasie, printre cei mai importanţi scriitori de azi

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *