Web Analytics

CALENDAR ORTODOX 2021. 12 aprilie – Sfinții zilei: SFÂNTUL MUCENIC SAVA DE LA BUZĂU

de | 12.04.2021 02:57 | Cultură, Actualitate

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău s-a născut în anul 334 într-un sat din Buzău. El şi părintele lui duhovnicesc, preotul Sansala converteau la creştinism pe daco-romanii care trăiau pe aceste meleaguri dar şi pe goţii şi barbarii închinători la idoli care treceau şi sălăşuiau prin zonă mai multă sau mai puţină vreme.

În anul 372, în a treia zi de Paşte, sfântul mare mucenic Sava şi preotul Sansala au fost prinşi de Athanaric şi ostaşii lui care i-au legat şi i-au torturat în încercarea de a-i convinge să se închine la idoli. Pentru că i-a înfruntat cu bărbăţie pe asupritorii lor, Sfântul Sava a fost legat şi aruncat în râul Buzău să se înece. Moaştele au fost luate de creştini şi mutate în imperiul Roman la episcopul Ascholius al Tesalonicului.

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Autobuzele Publitrans își modifică programul

 

 

 

 

Sfântul Vasile cel Mare a cerut guvernatorului Sciţiei Mici (Dobrogea), Iunius Soranus, să-i trimită moaşte de sfinţi, iar preoţii proto-români au trimis în Cezareea Capadociei moaştele Sfântului Mucenic Sava de la Buzău însoţite de o scrisoare scrisă de Sfântul Bretanion de la Tomis sau poate de alt preot învăţat şi intitulată „Epistola a Bisericii lui Dumnezeu din Goţia (Dacia) catre Biserica lui Dumnezeu ce se găseşte în Capadocia şi către toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale”.

Această scrioare face cunoscut tuturor creştinilor că în Dacia Carpatică martiri ai lui Hristos şi-au dat viaţa propovăduind Evanghelia. 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii