Calendar Creștin Ortodox: Sfinții Trei Ierarhi – patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume

de | 30.01.2022 11:34 | Actualitate, Cultură

Spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută legată de cei trei ierarhi pe care îi serbăm pe 30 ianuarie, oamenii întrebându-se care este mai important: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur.

Citește și: Exclusiv. Dezvăluirile comandantului scos la pensie: „Le-am spus colegilor de la Poliţia Mioveni că Miuţescu va sfârşi ca Mircea Drăghici”

După câțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului, Sfântului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei sfinți împreună.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan Mauropous ne arată modul în care sfinții conlucrează – cu Dumnezeu și între ei – așa cum și noi trebuie să ne unim, în cuvânt și în lucrare:

“După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat mai departe. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi.

Drept aceea, sculându-te, poruncește celor ce se învrăjbesc sa nu se mai certe pentru noi. Că nevointa noastră, cât am fost în viață si după moarte, a fost sa împăcam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Împreunează-ne, făcându-ne praznic la toți trei într-o singură zi, si înstiințează cu aceasta pe creștini, ca noi în fața lui Dumnezeu – una suntem.”

Citește și: Procurorii militari au trimis dosarul preotului Adrian Hari Irimescu la Parchetul Piteşti

În urma acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi, stingându-se astfel si disputele din capitala creștinătății, lumea unindu-se în sărbătorirea împreună a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfântului Grigorie Teologul și a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Pentru a recunoaște valoarea teologică a  Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *