Web Analytics

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX: Sfântul mucenic Pantelimon – ocrotitorul medicilor

de | 27.07.2022 09:55 | Actualitate, Cultură, Home

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia. A trait in timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă “cel în toate puternic ca un leu”, un nume păgân, căci tatăl său împărtășea credința în zei.

Citește și: Papa Francisc îşi doreşte să viziteze Kievul

Însă Evula, mama sa, era creștină. Aceasta moare la putini ani de la nașterea lui Pantoleon. La îndemnul tatălui său termină Școala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridică din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat.

După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele său a devenit Pantelimon, care înseamnă “cel cu totul milostiv”.

Sfântul Pantelimon ajunge după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât împaratul Maximian, care ii remarcase calitățile, intentiona să îl ia la palat ca medic particular.

După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. Însă în loc de sânge, a curs lapte din trupul său.

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale și așezăminte poartă numele sau.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei și la Taina Sfântului Maslu, împreună cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae și cu ceilalți sfinți doctori fără de arginți și făcători de minuni.

Menționăm că la Mânăstirea Rusicon din Muntele Athos se află Capul Sfântului Pantelimon.

Citește și: O supraviețuitoare a ororilor din închisorile comuniste vine la un eveniment special în cadrul proiectului Școala de Vară “Fenomenul Pitești”

Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente și în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Catedrala Mitropolitană din Iași, Mânăstirea Oasa din Alba Iulia și în mai multe biserici din București: Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriște), Biserica Sfântul Dumitru Posta (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mânăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupeții Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie (Calea Șerban Vodă, nr. 123), Biserica Sfântul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Cum putem să ne asemănăm Sfântului Pantelimon?

La această întrebare, Părintele Teofil Pârâian răspunde: “Nu suntem doctori, nu suntem tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferință cu putere omenească, asta o putem face și noi.

Și dacă facem noi după puterile noastre, face și Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastră. Și atunci, iată că suntem și noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon…”

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *