Web Analytics

CALENDAR CRESTIN ORTODOX: Sfântul Ierarh Petru Movilă

de | 22.12.2021 09:48 | Cultură, Actualitate

Petru Movilă s-a născut la 21 decembrie 1596, fiind al patrulea fiu al voievodului Moldovei – Simion Movilă. Tatal său a murit la 1607 și sub domnia lui Stefan Tomșa (1611) familia lui Petru Movilă s-a retras în Polonia, unde avea multe rude. Și-a continuat studiile la Colegiul Frăției Ortodoxe din Liov.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Petru Movilă a vizitat în 1622 vestita mânăstire Pecerska, unde s-a împrietenit cu starețul Zaharia Copistensclii și cu mitropolitul Iov Boretchi al Kievului.

A fost tuns în monahism la Lavra Pecerska, după anul 1625, iar în toamna anului 1627, la varsta de 31 de ani, a fost ales egumen al manastirii. În anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales in unanimitate Mitropolit al Kievului, Galitiei si a toată Rusia.

În această calitate a alcatuit o “Marturisire Ortodoxa“, în limba latina, care a fost aprobata de Sinodul de la Iași din 1642 si confirmata de toti patriarhii ortodocsi.

Mitropolitul Petru Movilă a pus pe colaboratorii săi sa faca cunoscuta viata duhovniceasca a calugarilor si ieromonahilor din Lavra Pecerska. Astfel au aparut cărțile: Patericul Sfintilor din Pecerska (Kiev 1634) și Minunile Pesterilor Kievului (Kiev 1638).

De asemenea s-a scris si despre icoanele facatoare de minuni din Pecerska. El însusi a tradus si publicat tratate ale Sfintilor Parinti pentru îndrumare in viata duhovniceasca si ascetica a preotimii si a conducatorilor săi. A trecut la cele veșnice pe 22 decembrie 1646.

Citește și: Salariații OMV PETROM protestează în toată țara, inclusiv în Pitești, împotriva noilor propuneri salariale

Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost savârșită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996 și proclamata la 15 decembrie a aceluiași an, dar înscrisa in calendarul acestei Biserici la 31 decembrie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința sa de lucru din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii