Web Analytics

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX Sfânta Muceniță Ecaterina

de | 25.11.2021 10:19 | Cultură, Actualitate

 

Sfânta Muceniță Ecaterina, fiica principelui Consta, a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea.

Citește și: 25 Noiembrie 1972: Savantul român Henri Coandă a încetat din viață

Cunoștea foarte bine limba greacă și limba latină și avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie. Sfânta Muceniță Ecaterina a avut doua viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Din cauza faptului ca nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului.

Acest lucru ii descoperă deșertăciunea cunoștințelor ei și alege să primească Sfântul Botez.

În a doua vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă, spunându-i:

“Iată, astăzi te primesc pe tine mireasa Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

În următoarea zi, Ecaterina rămâne uimită când vede inelul de logodnă pe degetul său. Este momentul în care viața sa se schimbă radical. De acum înainte începe să condamne cultul și miturile păgâne, înfruntă în discuții publice pe înțelepții vremii și chiar reușește să-i aducă la adevărata credință. Este silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni.

Datorită iubirii sale față de Hristos și a înțelepciunii cu care a fost împodobită din naștere, Sfânta Muceniță a făcut ca toți filosofii prezenți să creadă în Hristos și să-L mărturisească, ca fiind Dumnezeu adevărat. Pentru acest lucru, toți acei întelepți au fost arși în foc.

Pentru lupta sa împotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a tăiat capul.

Potrivit Sfintei Traditii, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mânăstire cu numele Sfintei Mucenițe, Mânăstirea Sfânta Ecaterina.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Sfânta Ecaterina este și ocrotitoarea studenților teologi din București. Paraclisul din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă “Patriarhul Justinian” din București poartă hramul “Sfânta Muceniță Ecaterina”.

O părticica din Moaștele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Colțea din București.

Tot astăzi facem pomenirea:

-Sfinților 150 de retori, care au crezut în Hristos prin Sfânta Ecaterina;
-Sfântului Porfirie Stratilatul împreună cu 200 de ostași;
-Sfântului Cuvios Petru Sihastrul și a sfinților 670 de mucenici.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii