Web Analytics

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX: Pe  14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului. Sfântul Apostol Filip, Sfântul Grigorie Palama

de | 14.11.2022 08:00 | Actualitate, Cultură, Home

Pe  14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Acest post se încheie pe 24 decembrie.

Sfântul Apostol Filip

Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos. Sfantul Filip, intalnindu-l pe Natanael, i-a zis: “Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret“ (Ioan 1-45). După Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credinta crestina în Asia.

Documente descoperite recent atestă faptul ca Sf. Ap. Filip l-a însotit pe Sf. Ap. Andrei în Schitya, Dobrogea de astăzi, pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.

Citește și: Barometru de securitate națională: Atitudine critică evidentă și față de elitele locale/naționale și față de elitele de la Bruxelles

În acest sens, prof. univ. dr. Emilian Popescu afirma: „În cercetările mai noi s-a ajuns la concluzia ca Sf. Ap. Filip poate fi așezat lângă Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pământ românesc și de aceea, pentru noi românii, ziua aceasta este tot asa de importantă ca si aceea dedicată Sf. Ap. Andrei.” A adormit în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, unde a fost răstignit cu capul în jos. 

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului.

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a născut in anul 1296 in Constantinopol. Înzestrat cu abilități intelectuale si ambitie, Grigore a stapanit toate subiectele de studiu care făceau parte la vremea aceea din cursul complet de educatie superioară medievală.

Tânărul Grigorie, abia împlinind 20 de ani, s-a retras in Muntele Athos in anul 1316, devenind novice la Mănăstirea Vatoped, sub îndrumarea monahicească a Părintelui Nicodim. Acolo a fost tuns în monahism și a pornit pe calea sfinteniei.

A mai vietuit si in alte doua așezaminte monahale: Lavra “Sfantul Atanasie Athonitul” și Schitul Glossia. Aici a deprins practica rugăciunii inimii, isihasmul devenind pentru el un mod de viață. Din cauza incursiunilor turcilor din anul 1326, se va muta la Tesalonic, împreună cu 12 monahi isihaști, unde va fi hirotonit preot.

Își va continua viata de asceză, împreuna cu cei 12 călugări, intr-un schit de pe muntele de lângă Veria: cinci zile pe săptămână petrecea in rugaciune si post, fara sa se intalneasca cu nimeni, iar sambata si duminica cobora in mijlocul fraților și al credinciosilor, slujind Sfanta Liturghie si predicând.

S-a intors la Athos si s-a asezat pentru o perioadă in schitul “Sfantul Sava”, de langa Marea Lavră. Deceniul urmator incepe controversa isihasta, adversarii Sfântului Grigorie fiind monahul Varlaam (care sustinea imposibilitatea cunoasterii lui Dumnezeu, in afara unui demers teologic speculativ, si experierii slavei divine) si discipolii acestuia: călugărul bulgar Akyndinos, Patriarhul Ioan XIV Kalekas (1341-1347), chiar și împăratul Andronicus III Paleologul (1328-1341).

Sfantul Grigorie devine apologet al isihasmului si, implicit, al Ortodoxiei, formulându-și viziunea ascetică si mistica in “Triade în apărarea sfintilor isihaști” (1338) si “Tomul Aghiorit” (1340). Sinodul de la Constantinopol din 1341, desfasurat la Biserica “Sfanta Sofia”, a fost de acord cu punctul de vedere al Sfantului Grigorie, si anume ca, inaccesibil in esenta Sa, Dumnezeu Se descopera si poate fi cunoscut prin energiile Sale necreate. Însă disputele dintre Palamiti si Varlaamiti au continuat pana intr-acolo încât, în 1344, Sfântul Grigorie a fost întemnițat.

In 1347 a fost eliberat si numit Arhiepiscop al Tesalonicului. In 1351, Sinodul din Vlaherne a apărat cu solemnitate caracterul ortodox al învățăturilor sale.

*Citește și: Pactul privind învățarea pe tot parcursul vieții se extinde la 1 000 de membri

*Citește și: Regizorul Toma Enache a adus şi în Argeş cartea de poezie „Infectaţi de iubire”

A trecut la cele vesnice la 14 noiembrie 1359. Potrivit traditiei, inainte de a face trecerea spre lumea vesnica, i s-a aratat Sfantul Ioan Gura de Aur, care i-a adresat cuvintele: “Spre Înălțimi! Spre Înălțimi!”

A fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. Moaștele Sfântului Grigorie Palama se păstrează la Tesalonic.

Este prăznuit de două ori pe an: pe 14 noiembrie și în duminica a doua din Postul Mare.

Tot în aceasta zi, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Constantin cel din Idra.

Tot astazi se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *