Web Analytics

CALENDAR CREŞTIN-ORTODOX 2021 – 12 ianuarie. Sfânta Muceniţă Tatiana

de | 12.01.2021 10:17 | Cultură, Actualitate

Sfânta Muceniţă Tatiana este celebrată la 12 ianuarie. Ea a trăit la Roma, pe vremea împăratului Alexandru Sever, între anii 223-235. Tatăl Sfintei Tatiana a ocupat funcţii înalte în administraţia romană, deţinând în trei rânduri funcţia de antipat.

El era creştin, dar îşi păstra în taină credinţa, de teama persecuţiile împotriva creştinilor. Sfânta Tatiana a fost crescută de părintele său cu frică de Dumnezeu, iar ea a ales să trăiască în curăţie şi în dragoste faţă de Hristos, rugându-se ziua şi noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi şi nevoiaşi. Pentru virtuţile ei a fost aleasă în slujba de diaconiţă a Bisericii din Roma.

CITEŞTE ŞI….Medicul personal al Papei Francisc a murit în urma infectării cu noul coronavirus

Deşi împăratul Alexandru nu era un prigonitor, în timpul lui au avut loc multe persecuţii anticreştine, ordonate de guvernatorii din administraţia sa. Într-una din acestea a fost prinsă şi Sfânta Tatiana şi, refuzând să se lepede de Hristos, a fost supusă la multe chinuri, după carei s-a tăiat capul. Aceiaşi soartă a avut şi tatăl său. Capul Sfintei Muceniţe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova. Moaştele sfintei au ajuns de la Roma la Niceea şi apoi la Biserica „Sfinţii Apostoli” din Constantinopol. După ce Constantinopolul a căzut sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craioveşti au adus capul Sfintei Muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii