Web Analytics

CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX: 10 ianuarie 2022 – Sfântul Cuvios Antipa

de | 10.01.2022 08:35 | Cultură, Actualitate

În această zi, este prăznuit Sfântul Antipa de la Calapodeşti, mare făcător de minuni şi mare vindecător al bolilor cărora doctorii nu le găsesc leacul. A fost primul pustnic al Mânăstirii Calapodești. După doi ani, a plecat la Muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu. Aici, a trăit timp de 15 ani îna spre nevoinţe, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen. Aici a stat patru ani, iar în această perioada a fost călugărit cu numele de Antipa și hirotonit diacon.

CITEȘTE ȘI: Polițiștii argeșeni au dus alimente oamenilor fără adăpost

În anul 1860, s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din apropierea Iașiului. Din anul 1865 se  nevoiește în Mănăstirea Varlaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga. Iubind fericită liniște și înstrăinare, Cuviosul Antipa s-a așezat la această mănăstire în anul 1865, unde a trăit încă 17 ani. Sfaturile sale duhovniceşti au fost într-atât de preţuite încât a fost hirotonit preot. A ştiut că sfârşitul îi este aproape atunci când, în timpul unei rugăciuni, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului s-a ridicat cu zgomot în aer şi i s-a aşezat pe piept. În timp ce ucenicul sau îi citea Acatistul Maicii Domnului, Sfântul a trecut la cele veşnice la vârsta de 66 de ani, la 10 ianuarie 1882, fiind înmormântat în gropniţa Mănăstirii Varlaam.

CITEȘTE ȘI: A murit primul actor de culoare care a luat Premiul Oscar

Sfintele sale Moaște se află împărțite pe la mai multe sfinte locașuri: Mănăstirea Christiana, din București, la Biserica Rusă din București; Mănăstirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla „brațul drept” al acestuia; Mănăstirea Valaam, din Rusia, în Bisericuța Sfinților Serghie și Herman.

Foto: doxologia.ro

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii