Web Analytics

A murit primul actor de culoare care a luat Premiul Oscar

de | 9.01.2022 12:54 | Actualitate, Cultură

A murit actorul de film Sidney Poitier. Acesta a fost primul bărbat de culoare din breasla sa care a câștigat premiul Oscar. Actorul a decedat la vârsta de 94 de ani.

CITEŞTE ŞI: ANANP: Populaţia de gârliță mică prezentă pe timpul iernii în ţara noastră este estimată la circa 50 de exemplare

Marele actor holywoodian era cunoscut pentru filme precum ”Ghici cine vine la cină”, ”În arșița nopții” și ”Crinii câmpului”, pentru care a devenit primul bărbat de culoare care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor. Vestea tristă a fost anunțată de ministrul Afacerilor Externe, Fred Mitchell. Cu un farmec aparte, el a fost o inspirație pentru actorii mai tineri și va rămâne unul dintre cei mai respectați actori din istoria cinematografiei americane.

Poitier a renunţat la actorie în anii 1980, deşi a regizat cu prietenii Gene Wilder-Richard Pryor „Stir Crazy” (1980) şi l-a distribuit pe Wilder doi ani mai târziu în „Hanky ​​Panky”, alături de Gilda Radner. În anii 2000, Poitier s-a retras efectiv din cinema, dar a rămas productiv din punct de vedere creativ. A publicat autobiografia „The Measure of a Man” în 2000; o altă carte, „Life Beyond Measure: Letters to My Great-Granddaughter”, în 2008; şi un roman, „Montaro Caine”, în 2013. A fost ambasador al Bahamas în Japonia timp de un deceniu, din 1997 până în 2007, şi a continuat să inspire tinere talente în artele spectacolului.

CITEŞTE ŞI: STUDIU – Cum afectează Covid-19 menstruaţia

Poitier a fost căsătorit de două ori: cu Juanita Hardy între anii 1950 şi 1965 (cu care a avut patru copii) şi, ulterior, cu Joanna Shimkus în 1976 (cu care a mai avut doi).

Sursa foto: oscar.org

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii