Web Analytics
scris miercuri, 22.02.2012

Caleidoscop

Principele Ferdinand, viitorul rege al României, vizitează Piteștiul

1909, ianuarie 22. Reședința Argeșului a fost vizitată de principele Ferdinand, viitorul rege al României. Va depune jurământul la 28 septembrie 1914.

Este dezvelit în Grădina Publică din Pitești bustul istoricului Gheorghe Ionescu-Gion

1911, octombrie 26. Era dezvelit, în Grădina Publică din Pitești, bustul istoricului Gheorghe Ionescu-Gion, fiu al orașului (1857-1904), bronz realizat (1907) de Frederic Storck, aflat astăzi în fața Colegiului Național I.C. Brătianu.

S-a înființat Societatea Anonimă de Electricitate

1912, mai 18. S-a înființat Societatea Anonimă de Electricitate din Pitești, se  construiește (1913) Uzina Electrică. În 1972, la șase decenii de la acest eveniment, lucrarea Întreprinderea de Rețele Electrice Pitești. Scurt istoric. 1912-1972, autor istoricul Constantin Florea (1926-1978), director al Arhivelor Statului, filiala Argeș (1969-1978).

Deschiderea Școlii Frobeliene

1912, septembrie 1. Direcțiunea Învățământului Privat din Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice a aprobat deschiderea la Pitești a Școlii Frobeliene (Grădina de copii pentru fete).

Congresul național al tuturor corespondenților de ziare din țară și de peste munte

1913, mai 21-23. S-au desfășurat la Pitești lucrările Congresului național al tuturor corespondenților de ziare din țară și de peste munte, fiind susținută ideea unirii românilor din provinciile noastre istorice.

Înființarea Întreprinderii Textila Pitești

1914. S-a înființat, în localitatea suburbană Găvana, o fabrică de țesături, devenită reprezentativă pentru industria ușoară autohtonă. După naționalizare (1948) Întreprinderea Textila Pitești (Unitatea A), succese productive.

Este construită Curtea de Apel Pitești

1914. Este construit Tribunalul Județean Argeș, astăzi Curtea de Apel Pitești, arhitecți E. Lăzărescu și A. Culina, antreprenori Giuseppe Rosazza și E. Șicaru. După 1955, clădirea a găzduit Palatul Culturii, Biblioteca Județeană, alte instituții de știință și artă.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...