Web Analytics

Caleidoscop

de | 25.01.2012 22:54 | Cultură

Numeroși militari din Pitești participă la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria

1922, octombrie 15. Subunități din Garnizoana Militară Pitești, cu drapelele de luptă, au plecat spre Alba Iulia pentru a participa la festivitatea încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, precum și la cele organizate ulterior în Capitală.

Unificarea școlilor comerciale din Pitești

1928, octombrie 1. Sunt unificate, sub denumirea Școala Comercială tip E Pitești, școlile Elementară și Superioară de Comerț, titulatură păstrată până în 1936, când apare Liceul Industrial de Fete Maria Teiuleanu.

Piteștiul în Calendarul Poporului Creștin

1932. În Calendarul Poporului Creștin, editat la Arad, se preciza că târgurile renumite din Pitești, pentru vite și mărfuri se țin în zilele de 23 aprilie (Sfântul Gheorghe) și 21 mai (Sfinții Constantin și Elena).

Plan de sistematizare al Piteștiului rămas în proiect

1933, august 16. În ședința Consiliului Comunal s-a aprobat un nou Plan de sistematizare a orașului Pitești, întocmit de arhitectul Paul Smărăndescu, rămas în proiect.

Sărbătorirea primei zile naționale de 23 august

1945. august 23. Un batalion din Regimentul 4 Infanterie Voluntari, a participat în Piața Episcopiei din Pitești, acum Piața Civică Centrală, la sărbătorirea Zilei de 23 August 1945. După Te-Deum și cuvântările oficiale, militarii au defilat prin fața Primăriei Pitești, astăzi Galeria de Artă, în acompaniamentul Fanfarei Regimentului 30 Dorobanți. Ample manifestări, consacrate datei de 23 August, devenită Sărbătoare Națională, se vor organiza până în 1989.

Efectele devastatoare ale secetei de după război

1946-1947. Orășenii s-au confruntat cu efectele devastatoare ale secetei, consumurile fiind raționalizate, în continuare, pe cartele, folosite și pe timpul războiului. Mai multe familii au preluat, spre întreținere, copii aduși din Moldova.

Unități industriale din Pitești intrate sub incidența Legii naționalizării

1948. iunie 11. Printre cele mai importante unități industriale din Pitești, intrate sub incidența Legii naționalizării s-au aflat: Textila Românească, Țesătoria Română, fabricile și tăbăcăriile patronilor Constantin Dimitrescu și Constantin Petrescu, Exploatarea de Electricitate.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii