Web Analytics
scris joi, 23.05.2024

Caleidoscop

Generalul Magheru i-a cerut administratorului districtului Argeş să grăbească emanciparea definitivă a ţăranilor

Pe 15 septembrie 1848, generalul Magheru i-a cerut administratorului districtului Argeş să grăbească emanciparea definitivă a ţăranilor. De asemenea, acesta i-a ordonat administratorului ca în district să fie promovată idea de libertate şi independenţă. El îl mai sfătuieşte pe administrator să-i atragă de partea lui pe dorobanţii din districtul argeşean.

Caleidoscop

La 1850 s-a înființat escadronul de dorobanţi

În 1850 este decretată legea pentru organizarea dorobanţilor din judeţe. Conform acesteia, din punctul de vedere al sarcinilor de serviciu, dorobanţii depindeau de ispravnicul (prefectul) judeţului. Solda dorobanţilor a fost mărită la 15 lei pe lună. Datorită acestei legi, în judeţul Argeş s-a înfiinţat un escadron de dorobanţi.

Traficul rutier şi feroviar, oprit din cauza viscolului şi a ninsorii

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

Citește și Concert vocal-simfonic extraordinar aniversar, la Filarmonica Pitești

Armata a sprijinit în alegeri Blocul Partidelor Democrate

Generalul Romulus Dimitriu, comandantul Corpului 7 Armată, şi comandanţii de regimente din Divizia „Horia, Cloşca şi Crişan” au declarat tot sprijinul lor pentru reuşita în alegeri a Blocului Partidelor Democrate. Întâlnirea publică a avut loc pe 6 noiembrie 1946 în sala Teatrului Comunal din Piteşti.

Înfiinţarea Ansamblului de Amatori al Sindicatelor

Ansamblul Muzical de Amatori al Sindicatelor din Argeş a fost iniţiat în anul 1948. Dirijorii ansamblului au fost profesorii Grigore Mircescu şi Emil Lerescu. În acelaşi an, Şcoala Normală din Piteşti a şcolarizat 60 de greci, stabiliţi în Argeş după Al Doilea Război Mondial.
(Informaţii selectate din „Piteşti – 630, memento”, de Petre Popa)

Citește și Expoziție inedită la Pitești. Feminin Efemer #2: O călătorie artistică prin condiția femeii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...