Web Analytics
scris joi, 08.02.2024

Caleidoscop

Țărani din Argeș s-au alăturat oștii conduse de Tudor Vladimirescu

În timpul Revoluţiei din 1821, ţăranii din Argeş conduşi de căpitanii Alexandru Corbu şi Iancu Cociubei s-au alăturat oştii conduse de Tudor Vladimirescu. La 21 mai 1821, Tudor Vladimirescu a fost părăsit de căpitanii săi, fiind arestat de Iordache Olimpiotul la Goleşti şi executat la Târgovişte. Printre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească s-au numărat şi câţiva membri ai familiilor Golescu şi Brătianu: Dumitru Brătianu, I.C. Brătianu, Ştefan Golescu, Al. G. Golescu şi Radu Golescu.

Caleidoscop

Oborul săptămânal de lângă Piteşti

1860 – în 1860, în capătul străzii Pescarilor, astăzi Sf. Vineri, se ţinea oborul săptămânal. În această zonă, până la râul Argeş se aflau livezi, fâneţe, păşuni naturale şi unele terenuri cultivate de bulgari şi sârbi cu legume pentru hrana orăşenilor.

Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, în vizită la Pitești

1961, februarie 16-17. Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu, alți lideri politici și responsabili guvernamentali au vizitat orașul Pitești, hotărând: amplasarea Filaturii Noi de la Textila și a Combinatului de Prelucrarea Lemnului, dimensiunile urbanistice ale Schiței de Sistematizare, începerea lucrărilor la Barajul Hidrocentralei de pe Argeș.

Citește și Tezaurul de la Recea, expus în Argeș, la Muzeul Județean. Cât valorează monedele

Orașul Pitești, locul I pe țară pentru activitatea urbanistică

1965 – orașul Pitești obține locul I pe țară pentru activitatea urbanistică. Volumul producției globale industriale, inclusiv Uzina de Piese Auto Colibași, era de 2,4 ori mai mare comparativ cu 1960.

Împlinirea a 120 de ani de la Revoluția de la 1848

1968 – activități omagiale dedicate împlinirii a 120 de ani de la Revoluția de la 1848, reeditări ulterioare.

2.050 de ani de la înfiinţarea primului stat dacic

În anul 1980 are loc omagierea împlinirii a 2.050 de ani de la întemeierea primului stat dacic, centralizat şi independent, condus de regele Burebista. În judeţul Argeş au loc expoziţii, sesiuni ştiinţifice, vizite documentare, studii, articole de presă, precum şi săpături arheologice.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Alpinistul piteştean Teofil Vlad, la -57 grade Celsius, în Antarctica: „Este un pustiu de gheaţă”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...